اصول کوچینگ

کوچ بر این باور است که هر فردی پتانسیل رشد و پیشرفت دارد و افراد با شناسایی و پرورش نقاط قوت خود می‌توانند به اهدافشان دست یابند. اصول کوچینگ، مجموعه‌ای از باورها و ارزش‌هایی است که راهنمای رفتار کوچ در طول فرایند کوچینگ است. این اصول، به کوچ کمک می‌کند تا رابطه‌ای مبتنی بر اعتماد و احترام با مراجع خود ایجاد کند و از مهارت‌های خود به طور موثر استفاده کند.

چرا باید اصول کوچینگ را بدانیم و رعایت کنیم؟

اصول کوچینگ، به کوچ کمک می‌کند تا رابطه‌ای با مراجع ایجاد کند که بر پایه اعتماد و احترام متقابل استوار است تا مراجع بتواند با احساس امنیت و راحتی، در مورد اهداف و چالش‌های خود با کوچ صحبت کند. همچنین با رعایت این اصول، میزان رضایت شغلی کوچ‌ها افزایش می‌یابد، می‌توانند مهارت‌های خود را در زمینه کوچینگ افزایش دهند و احساس مفیدبودن بیشتری داشته باشند.

پایبندی به اصول کوچینگ، به مراجع کمک می‌کند تا با شناسایی و پرورش نقاط قوت خود، به رشد و پیشرفت شخصی و حرفه‌ای دست یابد، برای ادامه مسیر کوچینگ به اشتیاق و اعتمادبه‌نفس بیشتری دست یابند. به‌طورکلی، رعایت اصول کوچینگ، کمک‌کننده کوچ و مراجع در فرایند کوچینگ است تا هر دو طرف بتوانند به اهداف خو دست یابند.

آشنایی با 15 اصل از مهمترین اصول کوچینگ

اصول کوچینگ ستون‌های فرایند کوچینگ هستند و با پایبندی به آنها روابط مابین کوچ و مراجع محکم‌تر و مفیدتر می‌شود. اصول کوچینگ را در 15 اصل میتوان خلاصه نمود که در زیر به معرفی آنها پرداخته‌‌‌ایم.

  • اعتماد
  • صداقت
  • محرمانگی
  • تعهد و مسئولیت‌پذیری
  • احترام متقابل
  • ارتباط موثر با مشتری
  • تضاد منافع
  • عملگرایی
  • رهبری و هدایت صحیح
  • خودباوری
  • خود انگیزشی
  • دانش و علم بالا
  • روحیه انعطاف‌پذیری
  • عطش در پیداکردن راه‌حل
  • آموزش حرفه‌ای

برای آشنایی کامل با اصول یاد شده در ادامه با ما همراه باشید.

15 اصل از مهمترین اصول کوچینگ

اصل اعتماد در کوچینگ

اعتماد، پایه و اساس هر رابطه‌ای است. اصل اعتماد در کوچینگ، به این معناست که کوچ باید فردی قابل‌اعتماد باشد، با مراجع خود صادق باشد، به او احترام بگذارد و به او وفادار باشد.

کوچ باید بتواند اعتماد مراجع را جلب کند تا بتواند به او کمک کند به اهداف خود دست یابد. اعتماد، زمانی ایجاد می‌شود که کوچ بتواند به مراجع نشان دهد که به او اهمیت می‌دهد و به موفقیت او متعهد است.

برای ایجاد اعتماد کوچ‌ها باید شنونده فعالی باشند و به مراجع نشان دهند که به او اهمیت می‌دهند؛ به اصول رازداری و محرمانگی پایبند باشند و اطلاعات مراجع را در اختیار سایر مراجع قرار ندهند.

اصل صداقت در کوچینگ

کوچ باید در تمام تعاملات خود با مراجع، صادق باشد. این صداقت، باید شامل صداقت در کلام (در صحبت‌های خود با مراجع، صادق باشد)، صداقت در عمل (کوچ نباید کاری کند که مراجع احساس کند که کوچ دروغ می‌گوید) و صداقت در رفتار  (کوچ باید در برخورد خود با مراجع، صادق باشد؛ نباید به او بی‌احترامی کند) باشد و مراجع، تنها زمانی می‌تواند به کوچ اعتماد کند که کوچ در تمام تعاملات خود با او، صادق باشد. صداقت کوچ در موارد زیر خود را نشان می‌دهد:

  • صادق‌بودن در مورد سوابق و مدارک تحصیلی کوچ
  • صادق‌بودن در مورد تجربیات کوچ
  • صادق‌بودن در مورد توصیه‌ها و پیشنهاداتی که به مراجع می‌دهد
  • اجتناب از اغراق و بزرگ‌نمایی
  • پاسخگویی به سؤالات مراجع به طور صادقانه و شفاف

اصل صداقت در کوچینگ

اصل محرمانگی در کوچینگ

اصل محرمانگی در کوچینگ، به این معناست که کوچ موظف است اطلاعات مراجع خود را به‌صورت محرمانه نگه دارد؛ این اصل به ایجاد اعتماد بین کوچ و مراجع کمک می‌کند و زمینه‌ ایجاد یک رابطه‌ی موثر بین کوچ و مراجع را فراهم می‌کند. کوچ‌های حرفه‌ای، موظف هستند که در مورد اصل محرمانگی، با مراجع خود توافق‌نامه‌ای امضا کنند.

اصل تعهد و مسئولیت‌پذیری در کوچینگ

اصل تعهد و مسئولیت‌پذیری در کوچینگ، به این معناست که مراجع مسئول دستیابی به اهداف خود است و کوچ، با استفاده از مهارت‌های خود، مراجع را به چالش می‌کشد و به او کمک می‌کند تا برای رسیدن به اهداف خود، برنامه‌ریزی و اقدام کند. همچنین به مراجع کمک می‌کند تا در برابر موانع و چالش‌ها، انگیزه خود را حفظ کند.

تعهد و مسئولیت‌پذیری، نقش مهمی در موفقیت فرایند کوچینگ دارند. مراجعی که به اهداف خود متعهد است و مسئولیت‌پذیری خود را در این فرایند افزایش می‌دهد، شانس بیشتری برای دستیابی به اهداف خود دارد.

اصل احترام متقابل در کوچینگ

اصل احترام متقابل، به این معناست که کوچ و مراجع، باید فارغ از سن، جنسیت، نژاد، مذهب یا هر عامل دیگری، با یکدیگر با احترام رفتار کنند. احترام متقابل، زمینه‌ای را فراهم می‌کند تا رابطه‌ای مبتنی بر اعتماد و همکاری بین کوچ و مراجع ایجاد شود.

کوچ، باید به نظرات و احساسات مراجع خود احترام بگذارد و او را به‌عنوان یک فرد مستقل و باارزش بپذیرد، او را قضاوت نکند و این احترام باید در کلمات و رفتارهای آن‌ها نمود پیدا کند.

مراجع نیز باید به کوچ خود احترام بگذارد و او را به‌عنوان یک متخصص و همراه خود بپذیرد و به توصیه‌های کوچ گوش دهد و از او انتقاد نکند.

اصل ارتباط موثر با مشتری در کوچینگ

کوچ باید بتواند با مشتری ارتباطی موثر برقرار کند تا بتواند به او کمک کند به اهداف خود دست یابد. برای برقراری ارتباط موثر با مشتری، کوچ باید به صحبت‌های مراجع به‌دقت گوش کند، پرسش‌های باز و قدرتمند بپرسد تا مشتری را به تفکر و تأمل وادار کند، پاسخ‌های مشتری را قضاوت نکند، به او احترام بگذارد و از زبان مثبت و تشویق‌کننده استفاده کند.

اصل تضاد منافع در کوچینگ

تضاد منافع زمانی رخ می‌دهد که منافع یا ترجیحات شخصی کوچ با وظایف و تعهدات حرفه‌ای‌اش در تضاد قرار بگیرد. به‌عنوان‌مثال، اگر کوچ با مراجع رابطه شخصی یا مالی داشته باشد، ممکن است این رابطه بر قضاوت کوچ تأثیر بگذارد و منجر به تضاد منافع شود.

کوچ‌های حرفه‌ای باید از هرگونه تضاد منافعی که ممکن است در فرایند کوچینگ رخ دهد، آگاه باشند، برای جلوگیری از آنها اقدامات لازم را انجام دهند و در صورت بروز هرگونه تضاد منافع، باید با مراجع در میان گذاشته شود و در صورت لزوم، جلسات کوچینگ متوقف شود.

اصل عملگرایی در کوچینگ

اصل عملگرایی در قراردادهای کوچینگ به این معنا است که کوچ باید به مشتری کمک کند تا در جهت اهداف خود اقدام کند. به این منظور کوچ‌ها در موارد زیر باید به مشتری و مراجع کمک کنند.

  • با مشتری در مورد اهداف او توافق کند
  • برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف
  • عمل در برنامه‌ریزی
  • تقسیم اهداف به اهداف کوچک‌تر و قابل‌دستیابی
  • تعیین یک زمان‌بندی مشخص برای هر هدف
  • تعدیل برنامه در صورت بروز چالش

اصل رهبری و هدایت صحیح در کوچینگ

کوچینگ یک فرایند مشارکتی است که در آن کوچ به مشتری کمک می‌کند تا به اهداف خود دست یابد. کوچ باید بتواند نقش رهبری را ایفا کند و مانند یک راهنما و همراه  باشد تا مشتری بتوانند راه‌های رسیدن به اهداف خود را شناسایی کند و بهترین مسیر را انتخاب کند؛ البته این کار، مستلزم داشتن دانش و مهارت کافی در زمینه کوچینگ است و یک کوچ خوب باید بتواند با مشتری ارتباط موثر برقرار کند، به او اعتماد دهد و او را به چالش بکشد.

اصل خودباوری در کوچینگ

خودباوری، باور فرد به توانایی‌های خود در انجام کارهایی است که قصد انجام آنها را دارد. افراد با خودباوری بالا، به توانایی خود در موفقیت باور دارند و در نتیجه، تمایل بیشتری به تلاش برای دستیابی به اهداف خود دارند و در زمینه‌های تحصیلی، شغلی و روابط شخصی موفق‌تر هستند. کوچ می‌تواند به مشتری کمک کند تا به خودباوری، با انجام اقدامات زیر دست یابد.

  • به مشتری کمک کند تا اهداف واقع‌بینانه و قابل‌دستیابی تعیین کند
  • به مشتری کمک کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کند
  • به مشتری کمک کند تا برای رسیدن به اهداف خود برنامه‌ریزی کند
  • به مشتری کمک کند تا از شکست‌ها درس بگیرد
  • به مشتری کمک کند تا به موفقیت‌های گذشته خود فکر کند
  • به مشتری کمک کند تا از افرادی که به او اعتماد دارند، بازخورد مثبت دریافت کند

اصل خود انگیزشی در کوچینگ

خود انگیزشی، توانایی فرد در ایجاد و حفظ انگیزه برای رسیدن به اهداف است. افراد خود انگیزشی، علی‌رغم موانع و چالش‌ها، به تلاش برای رسیدن به اهداف خود ادامه می‌دهند. اصل خود انگیزشی در کوچینگ، به این معناست که کوچ باید به مشتری کمک کند تا انگیزه خود را برای رسیدن به اهداف خود حفظ کند. کوچ می‌تواند با کمک به مشتری در تعریف اهداف واضح و مشخص، شناسایی مزایای دستیابی به اهداف، شناسایی موانع و یافتن راه‌حل برای آنها و کمک به مراجع در جشن‌گرفتن موفقیت‌های کوچک، به افزایش خود انگیزشی مشتری کمک کند.

اصل دانش و علم بالا در کوچینگ

اصل دانش و علم بالا در کوچینگ، به این معناست که کوچ باید دانش و مهارت‌های لازم در تعیین اهداف، برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف، مقابله با موانع، افزایش خودباوری و افزایش خود انگیزشی را داشته باشد تا بتواند به مشتری در رسیدن به اهدافش کمک کند. کوچی که دانش و مهارت‌های لازم را نداشته باشد، نمی‌تواند به مشتری کمک کند تا به اهداف خود دست یابد.

یک کوچ موفق و توانمند باید در زمینه‌های روان‌شناسی، مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های حل مسئله، مهارت‌های مدیریت زمان و مهارت‌های رهبری دانش داشته باشد.

اصل روحیه انعطاف‌پذیری در کوچینگ

اصل روحیه انعطاف‌پذیری در کوچینگ، به این معناست که کوچ باید بتواند در برابر تغییر انعطاف‌پذیر باشد و بتواند برنامه‌های خود را با شرایط جدید سازگار کند. کوچی که روحیه انعطاف‌پذیری نداشته باشد، نمی‌تواند به مشتری کمک کند تا به اهداف خود دست یابد؛ به طور مثال اگر مشتری در طول فرایند کوچینگ اهداف خود را تغییر دهد و یا  اگر در طول فرایند کوچینگ موانعی پیش بیاید، کوچ باید بتواند این تغییرات را در برنامه‌های خود اعمال کند.

اصل عطش در پیداکردن راه‌حل در جلسات کوچینگ

اصل عطش در پیداکردن راه‌حل در جلسات کوچینگ به این معنا است که کوچ باید همیشه در جستجوی راه‌حل‌های جدید برای کمک به مشتری باشد.

این عطش، مانند یک مشعل روشن است که کوچ را در مسیر کمک به مشتری هدایت می‌کند. با داشتن این عطش، کوچ هرگز تسلیم نمی‌شود و همیشه به دنبال راه‌حلی برای مشکلات مشتری است. اگر این عطش در رفتار و عملکرد کوچ مشهود نباشد، ذی‌نفع نیز انگیزه خود را از دست خواهد داد.

اصل آموزش حرفه_ای در کوچینگ

اصل آموزش حرفه‌ای در کوچینگ

کوچ را همانند یک معلم ریاضی تصور کنید که قرار است شما را با آموزش نحوه حل مسائل ریاضی شگفت‌زده کند. در ابتدا معلم شما با حرف‌های جذاب، انگیزه شما را در شرکت در جلسات افزایش می‌دهد، اما با گذر زمان اگر متوجه شوید که این حرف‌های جذاب پشتوانه علمی نداشتند، معلم شما از سواد و آگاهی کافی برخوردار نیست، حتی گاهی در حل مسائل اشتباه می‌کند و به جواب آخر نمی‌رسد، چه بر سر تصورات و انگیزه شما می‌آید؟ کوچ نیز همانند یک معلم است که باید دائماً درحال‌توسعه فردی و افزایش دانش خود باشد تا در مواجه با چالش‌های جدید، بتواند راه‌حلی هوشمندانه پیشنهاد کند.

اصول کوچینگ را دست‌کم نگیرید

اصول کوچینگ، مانند یک چراغ‌قوه است که کوچ را در مسیر تاریک کوچینگ هدایت می‌کند. کوچی که اصول کوچینگ را بلد نباشد، در تاریکی راه می‌رود و نمی‌داند مقصد کجاست؛ با یادگیری و به‌کاربستن اصول کوچینگ، می‌توانید به یک کوچ حرفه‌ای و موثر تبدیل شوید و به مشتریان خود کمک کنید تا به اهداف خود دست یابند.

در این مقاله تلاش کردیم شما را با 15 اصل مهم کوچینگ آشنا کنیم، به نظر شما چه اصول دیگری در یک قرارداد کوچینگ حائذ اهمیت هستند که در این مقاله به آنها اشاره نشده است؟ کدام اصل نقش مهمتری در ایجاد یک جلسه کوچینگ موثر دارد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

 

 

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *