غلبه بر ترس ها و موانع

مقدمه

ترس به عنوان یک مکانیسم دفاعی ذهنی، به افراد کمک می‌کند تا در مواقع خطر واقعی یا احتمالی، بهترین واکنش را نشان دهند و از خودشان در برابر خطرات محافظت کنند. اما غلبهٔ احساس ترس می‌تواند زندگی افراد را در ابعاد مختلف دچار مشکل کرده و مانع از پیشرفت آن‌ها در موقعیت‌های مختلف زندگی شود. در این مقاله به عوامل ایجاد ترس، اثرات آن، موانع و راه‌های غلبه بر آن اشاره خواهیم کرد.
غلبه بر ترس و موانع
فهرست مطالب

حس ترس یکی از احساسات ذهنی و انسانی است که به عنوان پاسخی طبیعی برای واکنش به تهدید‌ها و خطرات محسوب می‌شود. این احساس معمولا همراه با احساس نگرانی، استرس و ناراحتی است و می‌تواند ناشی از واقعیات یا فرضیات و تصورات مختلف باشد. ترس ممکن است در مواجهه با وضعیت‌های مختلف از جمله وضعیت محیطی ترسناک یا خطرناک تا وضعیت‌هایی که از دیدگاه فرد تهدیدناک به نظر می‌رسد، به وجود آید. این احساس معمولا با واکنش‌های فیزیولوژیکی همراه است؛ واکنش‌هایی همچون تنش عضلات، تنفس سریع، افزایش ضربان قلب و تعریق.

عوامل ایجاد ترس در وجود افراد

ترس یک احساس طبیعی و انسانی است که توسط عوامل مختلف ممکن است در وجود افراد ایجاد شود. برخی از عوامل کلیدی که می‌توانند ترس را در افراد به وجود آورند عبارتند از:

  • تجربه‌های قبلی: تجربیات افراد بر روی ذهن آن‌ها اثر مستقیم دارد. به همین دلیل تجربیات گذشتهٔ افراد، به ویژه تجربیات منفی و ترسناک، می‌تواند از عوامل مؤثر در ایجاد و افزایش ترس باشد. به عنوان مثال تجربهٔ سانحهٔ رانندگی می‌تواند تا مدت‌ها، هنگام سوارشدن به خودرو، برای فرد ایجاد ترس و وحشت کند.
  • فرهنگ و محیط اجتماعی: اعتقادات، ارزش‌ها و فضای اجتماعی که افراد در آن زندگی می‌کنند، ممکن است بخشی از عوامل اثرگذار بر پیدایش ترس باشد.
  • حوادث و وقایع خطرناک: مواجهه با حوادث ناگوار و خطرناک مانند حوادث طبیعی، تصادفات و خطرات اجتماعی همچون دزدی، قتل و…، می‌تواند باعث ایجاد ترس در افراد شود.
  • شرایط روانی: شرایطی مانند استرس، اضطراب، افسردگی و اختلالات روانی می‌تواند ترس را تشدید کرده و حتی افزایش دهد.
  • فراهم نبودن امنیت و احساس ناامنی: هر چیزی که امنیت فرد را به خطر بیندازد و احساس ناامنی به وجود بیاورد، می‌تواند حس ترس را نیز تقویت کند.
  • ناآگاهی: گاهی علت اصلی ترس نداشتن آگاهی کافی است. مثلا ممکن است فردی به این علت که در تاریکی دید کافی ندارد، از ورود در مکان تاریک بترسد و اجتناب کند. ولی اگر بداند که مکان تاریک دارای امنیت کامل است، ترس او نیز برطرف خواهد شد.
  • عدم توانایی در کنترل شرایط: نداشتن مهارت کافی در مدیریت و کنترل شرایط می‌تواند باعث ایجاد ترس در افراد شود.

 

عوامل ایجاد ترس در وجود افراد

چگونه بر ترس خود غلبه کنیم؟

بعد از شناخت عوامل ایجاد‌کنندهٔ ترس، باید بدانید که راه‌های مقابله با آن کدام است. تکنیک‌های مقابله با ترس به افراد کمک می‌کند تا بهتر با این احساس مواجه شوند و به نحو مؤثرتری به مدیریت آن بپردازند. تکنیک‌ها و راه‌های غلبه بر ترس عبارتند از:

پذیرش

قبول‌کردن و درک این موضوع که ترس یک احساس طبیعی است و ممکن است در شرایط مختلف پدید بیاید، اولین مرحله در مقابله با ترس است و تا حد زیادی به شما برای غلبه بر ترستان کمک می‌کند.

آگاهی ذهنی

ایجاد آگاهی دربارهٔ ترس و تأثیرات آن بر رفتار و احساسات می‌تواند به مدیریت بهتر این احساس کمک کند.

تمرین ذهنی

استفاده از تکنیک‌های تمرین ذهنی مانند مدیتیشن و آگاهی ذهنی برای آرامش و کاهش استرس می‌تواند برای غلبه بر ترس مفید باشد.

Untitled 1

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

تغییر نگرش

تلاش برای تغییر نگرش و دیدگاه نسبت به موضوعاتی که ایجاد ترس می‌کنند می‌تواند به کاهش ترس کمک جدی کند.

پشتیبانی اجتماعی

دریافت حمایت و کمک از طرف افراد امن و قابل اعتماد می‌تواند از راه‌های مؤثر در مقابله با ترس باشد.

مواجهه با ترس

روبروشدن با بعضی از ترس‌ها باعث می‌شود که شما بدانید ترستان بی‌مورد بوده و هیچ عاملی برای ترسیدن وجود ندارد.

تغذیهٔ سالم

پایین آمدن میزان قند خون باعث ایجاد ترس و استرس می‌شود. بنابراین داشتن تغذیهٔ سالم می‌تواند به شما برای مدیریت این موضوع کمک کند. همچنین مصرف بی‌رویهٔ چای و قهوه نیز به علت داشتن کافئین، باعث افزایش میزان اضطراب و ترس خواهد شد.

تقویت ایمان

باور و ایمان خود را قوی کنید. با انجام این کار خیالتان راحت می‌شود که قرار نیست بی‌دلیل دچار آسیب شوید و همواره کسی پشتیبان شماست.

مدیریت استرس

انجام فعالیت‌های آرامش‌بخش مانند ورزش، پرداختن به رشته‌های هنری، یوگا و تکنیک‌های تنفسی به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک کرده و ترس شما را نیز تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد.

مراجعه به متخصص

در صورت لزوم، مراجعه به متخصصان حوزهٔ روانشناسی و مشاوره برای کمک در مدیریت و درمان ترس مفید است.

کوچینگ فردی

کوچینگ فردی با ارائهٔ راهکارها، مهارت‌ها و حمایت‌های لازم، می‌تواند به افراد کمک کند تا با ترس‌های خود مواجه شده و به شکل مؤثرتری این احساسات را مدیریت نمایند.

تفاوت ترس و اضطراب

ترس و اضطراب هر دو از احساسات انسانی هستند اما نباید با هم اشتباه گرفته شوند. تفاوت ترس و اضطراب این است که ترس معمولا با دیدن و تجربهٔ مستقیم به وجود می‌آید اما اضطراب از طریق تأمل در آینده و تصور وضعیت‌هایی که ممکن است رخ دهد شکل می‌گیرد.

بنابراین ترس بیشتر به خطرات فعلی یا فرضی ارتباط دارد، در حالی که اضطراب معمولا مرتبط با نگرانی‌ها و استرس‌های آینده است. ترس منبع بیرونی و مشخصی دارد ولی منبع اضطراب لزوما مشخص نیست. همچنین مدت‌زمان ترس کوتاه است اما اضطراب معمولا به صورت مستمر و پیش‌رونده باقی می‌ماند و می‌تواند به صورت مزمن تجربه شود.

 

اثرات ترس بر افراد و عملکردشان

اثرات ترس بر افراد و عملکردشان

ترس می‌تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت و عملکرد افراد اثر بگذارد. برای مقابله با ترس باید از اثرات آن آگاهی کافی داشت. بنابراین در ادامه به اثرات احساس ترس بر افراد اشاره می‌کنیم:

  • اختلال در عملکرد روزمره: ترس می‌تواند باعث اختلال در تمرکز، حافظه و توانایی انجام وظایف روزمره شود.
  • تحریک سیستم عصبی مرکزی: ترس می‌تواند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کرده و باعث فعال‌شدن واکنش‌های مبهمی مانند اضطراب، استرس و تنش شود.
  • افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های روانی: ترس مداوم، باعث ابتلا به بیمارهای روانی همچون اضطراب عمومی، فوبیای خاص، وسواس، اضطراب اجتماعی، پارانویا، وحشت، استرس پس از سانحه، افسردگی و روان‌گسیختگی می‌شود.
  • تضعیف اعتماد به نفس: ترس زیاد باعث تضعیف اعتماد به نفس می‌شود و این موضوع به نوبهٔ خود موجب سرخوردگی افراد خواهد شد.
  • انزوای اجتماعی: ترس باعث انزوا و اجتناب از روابط اجتماعی می‌شود و بازدهی افراد در محیط‌های اجتماعی را کاهش می‌دهد.
  • واکنش‌های فیزیکی: ترس به ایجاد واکنش‌های فیزیکی همچون معده‌درد، تهوع، سرگیجه، تعریق، لکنت زبان، از دست دادن اشتها، آشفتگی خواب و … منجر می‌شود.
Untitled 1

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

چه زمانی برای مقابله با ترس نیاز به کمک داریم؟

ترس‌ها، بسته به اینکه چقدر سطحی یا عمیق باشند، راه‌های درمان متفاوتی دارند. ترس‌های سطحی را اغلب می‌توان با راهکارهایی که مطرح شد و با انجام تمرینات ذهنی برطرف کرد. ولی هر زمان که ترس شما به گونه‌ای باشد که بر زندگی شخصی، حرفه‌ای و روابط شما تأثیرگذار باشد و عواقب منفی آن را احساس کنید، بهتر است از متخصصان و مشاوران این حوزه کمک بگیرید.

به طور کلی اگر دچار یکی از شرایط زیر شدید، برای مقابله با ترس خود، از کمک‌ افراد حرفه‌ای استفاده کنید:

  • اگر ترس شما باعث اختلال در زندگی روزمره، ارتباطات اجتماعی، کارآیی و بهبود شخصی شما شده است.
  • اگر ترس شما به صورت مداوم و بدون وقفه ادامه دارد.
  • اگر سعی‌های شخصی برای مدیریت ترس نتیجهٔ مطلوبی به همراه نداشته است.
  • اگر ترس شما باعث علائم جسمانی نظیر خلق‌وخوی بد، دردهای بدنی، مشکلات خواب و… شده است.

تاثیرات ترس بر روی سازمان ها

کوچینگ سازمانی یک فرآیند حمایتی است که اغلب در محیط‌های کاری به افراد کمک می‌کند تا به بهترین درک ممکن از زمینه‌های مختلف شغلی دست یابند و مهارت‌های لازم برای پیشرفت و ارتقای حرفه‌ای خود را تقویت کنند. یکی از اهداف کوچینگ سازمانی، کمک به افراد سازمان برای کنترل و مدیریت ترس است.

زیرا ترس می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکرد و موفقیت سازمان‌ها داشته باشد. تأثیرات ترس بر عملکرد سازمان‌ها عبارتند از:

  • کاهش کیفیت تصمیم‌گیری: ترس می‌تواند باعث افزایش استرس و کاهش توانایی اعضای سازمان در اتخاذ تصمیمات مهم شود.
  • کاهش نوآوری و خلاقیت: وجود ترس در میان اعضای یک سازمان می‌تواند باعث محدودشدن در جستجوی راه‌حل‌های جدید و خلاقانه شود.
  • افزایش نرخ خطاها: ترس می‌تواند منجر به افزایش خطاها و اشتباهات در عملکرد سازمانی شود.
    کاهش میزان همکاری و ارتباطات سازمانی: ترس ممکن است باعث افول ارتباطات و همکاری درون سازمانی شود که این امر باعث کاهش بازدهی کاری نیز خواهد شد.
  • کاهش روحیهٔ اعضا: احساس ترس می‌تواند روحیهٔ اعضا را کاهش داده و باعث پایین‌آمدن سطح عملکرد آن‌ها شود.

نتیجه گیری

ترس از ابتدایی‌ترین احساسات انسانی است که ممکن است در اثر عوامل مختلفی همچون تجربیات تلخ گذشته، فرهنگ و محیط اجتماعی، شرایط روانی و… به وجود بیاید. کنترل و غلبه بر ترس از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا احساس ترس می‌تواند اثرات مخربی بر عملکرد و زندگی روزمرهٔ افراد داشته باشد. احساس ترس باعث کاهش اعتماد به نفس، افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های روانی، انزوای اجتماعی و واکنش‌های فیزیکی همچون تعریق، سرگیجه، لکنت زبان و… می‌شود.

به همین دلیل لازم است برای جلوگیری از اثرات مخرب ترس بر زندگی فردی، شغلی و اجتماعی افراد، از طریق تکنیک‌هایی چون تمرین ذهنی، پذیرش و رویارویی با ترس، مراجعه به متخصص و… نسبت به کنترل و مدیریت این احساس اقدام کرد.

فهرست مطالب

نوشته های اخیر

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *