عادت سازی و ایجاد عادت های خوب

مقدمه

عادت­ سازی در جهت اهداف شخصی، کمک می­کند که رفتارهای روزمره ما بدون اینکه درمورد آنها فکر کنیم، ما را به هدف­ هایی که می خواهیم برسانند. علاوه بر هدف، عادت­های خوب بصورت خودکار باعث می ­شوند که ما به یک هویت منسجم و توسعه یافته برسیم. زمانی که صحبت از کلمه عادت می­ شود، بیشترین ذهنیتی که ایجاد شکل می­گیرد مربوط به رفتارهای نادرست است که پس از یکبار انجام ­دادن و یا یادگیری در موقعیت­ ها و شرایط­ های یکسان تکرار می­شود. اما لازم است با یک دید بهتر به این کلمه نگاه کرد، زیرا که بسیاری از موفقیت­ ها و پیروزی­ ها بر پایه تکرار رفتارهای درست و استمرار بدست می­آید.
عادت سازی و ایجاد عادت های خوب
فهرست مطالب

بطور کلی می­توان گفت که عادت یک یادگیری و یا تغییر رفتار بر اساس تجربه هاست. زمانی که یک رفتار به صورت کاملا خودکار و بدون آگاهی انجام شود، به اصلاح می گویند عادت­ شده و یا به اینکار عادت کرده!

اما عادت سازی کمی سخت­تر از عادت کردن است؛ به این صورت که اگر بخواهید روتین رفتاری خود را تغییر دهید و یا به طور مستمر برنامه خود را پیش ببرید نیاز است که به خودتان فرصت دهید تا رفتارهای درست را به عادت تبدیل کنید.

اگر می­خواهید تکنیک­ های رفتار خوب و مثبت را یاد بگیرید و با روش­های ترک عادت بد و منفی آشنا شوید، پیشنهاد میکنم خواندن این مطلب را از دست ندهید.

عادت سازی چیست؟

ما روزانه کارهای مختلفی انجام می­ دهیم، که انجام دادن بعضی از آنها ما را به هدف­های مختلفی نزدیک    می­کند. بعضی از این رفتارها، بر پایه دانش، آگاهی و بر اساس تفکر و بینش عمیق شکل گرفته است. زمانی که دانسته ها و دانش خود را به عادت تبدیل نکنیم، به طور واقعی نمی توانیم از آنها استفاده کنیم.

به عنوان نمونه همه ما می ­دانیم که یادگیری و آموزش بخش مهمی از زندگی است. اما اگر روزانه زمان مشخصی را به مطالعه ­کردن اختصاص ندهیم، آیا می توانیم مهارت یادگیری را تقویت کنیم؟ یا به عنوان مثال دیگر اگر هدف رسیدن به اندام دلخواه و رو فرم باشد، اما روزانه ورزش نکنیم و رژیم نداشته باشیم می توانیم به تناسب اندام برسیم؟ قطعا نه!

همه دانسته ­ها و رفتارهای درست موجب انواع عادت و نظم در زندگی و ایجاد آرامش ذهنی می شود و این فرصت را در اختیار ما قرار می­ دهد تا از تمامی دانش خود استفاده کنیم. عادت سازی، همان رفتارهایی است که به صورت آگاهانه می­خواهیم خودکار تکرار شود؛ به این شکل که بدون فکرکردن آنها را انجام دهیم.

Untitled 1

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

نحوه شکل گیری عادت ها

برای اینکه نسبت به عادت­ های خود تسلط بیشتری داشته باشید، باید بدانید که آنها چطور شکل می­گیرند و اگر بخواهیم    راحت­تر بگوییم، باید به پاسخ این سوال برسیم که چطور یک رفتار عادت می شود؟

در ابتدا باید یک دید دو جانبه داشته باشید یک خودآگاه و دیگری ناخودآگاه. بعضی از رفتارها به صورت یک واکنش غیرارادی هستند که انرژی و تمرکز کمتری را درخواست می ­کنند و موجب پیدایش عادت ­های ناخودآگاه می­شوند.

از سوی دیگر بعضی از عادت­ها انرژی و توجه بیشتری نیاز دارند و به عنوان عادت­های خودآگاه نمایان می­شوند. در ادامه شما را با 3 عامل مهم ایجاد عادت آشنا می کنیم :

محرک

تمامی عادت­ها ناشی از محرک­های جسمی و روانی هستند. آگاهی از محرک می­تواند در ایجاد عادت­های خوب موثر باشد. به عنوان مثال ساعت زنگدار و یا تنظیم کردن هشدار گوشی، به شما کمک می­کند تا به موقع از خواب بیدار شوید.

تکرار

تکرار مهم­ترین عامل عادت سازی است. بدون تکرار کردن نمی توانید یک رفتار را به عادت تبدیل کنید. اگر می­خواهید عادت را به صورت آگاهانه ایجاد کنید و یا آن را ترک کنید نیاز است که اقدامات رفتاری مناسب را در نظر بگیرید و تمامی آنها موجب می شود که عادت شما تغییر کند. به عنوان نمونه اگر می­خواهید چای­خوردن را کنار بگذارید، لازم است که هر بار هوس چای می­کنید به سمت آن نروید و یا اینکه از جایگزین­های کمک بگیرید.

نتیجه

در روانشناسی عادت گفته می­شود که نتیجه، بهترین انگیزه برای تکرار یک رفتار است. اگر می­خواهید عادت­های جدیدی ایجاد کنید و عادت­های بد را کم کنید، باید نتایج آنها را در نطر بگیرید و بتوانید پیشرفت خود را اندازه­گیری کنید. به عنوان مثال اگر می­خواهید روز خود پرنشاط تر و بهتر شروع کنید، لازم است کمی ورزش کنید و یا زودتر از خواب بیدار شوید.

تکنیک های ایجاد عادت های خوب و مثبت

در ادامه تمامی نکاتی که به ایحاد عادت های خوب و مثبت کمک می کند را برایتان جمع­آوری کرده­ایم، پس از درک تمامی آنها لازم است که در طول عادت سازی تمامی آنها را به کار بگیرید.

از چیزهای کوچک شروع کنید!

انتظار نداشته باشید که یک روزه به همه چیز برسید، چون در آخر هم هیچ چیز بدست نمی آورید! به جای اینکه در یک مدت زمان کوتاه بخواهید همه چیز را درست کنید، از کارهای کوچک و موثر شروع کنید، تا ذهن شما بتواند تغییرات مثبت را مدیریت کند. عادت های خوب نیاز به عزم و اراده، استمرار، علاقه، دانش و از همه مهم­تر تمرین دارد. به عنوان مثال اگر می­خواهید وزن خود را کم کنید، با یک روز رژیم سخت و یا چند ساعت ورزش کردن نمی توانید به نتیجه مورد نظر برسید، چرا که با این روش حتی ممکن است سلامتی خود را به خطر بیندازید.

در هر شرایط مثبت اندیش باشید!

خوش بین بودن نه تنها برای عادت سازی بلکه برای تمامی شرایط زندگی لازم و ضروری است. مثبت اندیشی کمک می­کند تا بر احساسات منفی غلبه کنید و با مسائل استرس زا به راحتی غلبه­کنید. البته باید بدانید که مثبت­اندیشی به معنی نادیده گرفتن همه چیز و ادامه فعالیت­های روزانه نیست، بلکه باید بتوانید نسبت به اتفاقات ناخوشایند، واکنش مثبت نشان دهید.

به تصمیم خود متعهد باشید!

تعهد یعنی اینکه به خودتان برای رسیدن به هدف مورد نظر قول دهید و وقت و انرژی خودتون رو به یک کار بخصوص اختصاص دهید. اگر به ایجاد عادت خوب و مثبت متعهد باشید، تا حد زیادی به موفقیت می رسید.

موانع را شناسایی کنید!

پیش از ساختن یک عادت خوب باید تمامی موانع و متحرک ها را شناسایی کنید؛ زمانی که شروع به ایجاد عادت مثبت کنید، احتمالا با روزهای بد و موانع سختی زیادی رو به رو می­شوید، باید از قبل بدانید که چطور می­توانید با آنها مقابله کنید و به عادت خود پایبند بمانید.

زمانی را به فکرکردن درمورد آنچه که شما عقب می اندازد اختصاص دهید!

در بعضی از مواقع تمام چیزهایی که باعث به ایجاد عادت خوب و مثبت وابسته است و ممکن است آن را به عقب بیندازد چالش است؛ شما باید آنها را شناسایی کنید و راه حل اساسی برایشان پیدا کنید.

برنامه ای با در نظر گرفتن شکست ایجاد کنید!

وجه تمایز کسانی که برای ایجاد یک عادت جدید تلاش می کنند و کسانی که وسط راه دست از کار می­کشند، بک برنامه خوب همراه با در نظر گرفتن شکست است. برای ساخت یک عادت خوب و موثر، بدون برنامه شروع نکنید و راه­های مقابله با شکست را در نظر بگیرید.

از سمت دوستان و خانواده حمایت دریافت کنید!

دوستان و نزدیکان شما نقش بسیار زیادی در تغییر عادت و ایجاد عادت های خوب دارند. اگر تغییر و ایجاد عادت خود را با آنها در میان بگذارید قطعا به شما کمک می­کنند تا این مسیر را بهتر و سریع تر طی کنید.

پس از هر پیروزی کوچک جشن بگیرید!

جشن گرفتن برای موفقیت­های کوچک شما را برای رسیدن به هدف­های بزرگتر تشویق می­کند. زمانی که به پیشرفت خود پاداش می­دهید، مدار پاداش مغز خود را تحریک می کنید که به شما حس موفقیت بدهد و این انگیزه را درون شما ایجاد کند که بهتر عمل کنید.

روی محیط پیرامون خود تمرکز کنید!

اگر برای تغییر محیط خود تلاش نکنید، رهایی از عادت های بد و جایگزین کردن آنها به عادت خوب برایتان چالش می شود؛ پس بهتر است که تغییرات مثبتی در محیط خود ایجاد کنید که با اهدافتان هماهنگی داشته باشد.

برای ساخت یک روال تمرکز کنید!

اگر می خواهید یک عادت مثبت را به زندگی روزمره خود اضافه کنید، باید روی انجام آن به صورت روزانه تمرکز داشته باشید. اگر اینکار را به صورت منظم انجام دهید، می توانید خیلی راحت تر آن را به عادت تبدیل کنید.

لیستی از عادت های خوب و بد بسازید!

آماده کردن لیست عادت های خوب و بد به شما کمک می کند تا از اشتباهات و یا پیروزی های خود آگاه شوید و مهارت های خود را برای ایجاد عادت های خوب و مثبت بهبود دهید.

هدف واضحی داشته باشید!

پیش از اینکه یک عادت خوب و مثبت را به زندگی خود اضافه کنید لازم است برای خودتان روشن کنید که چرا می خواهید این رفتار را عادت کنید و چطور برای رسیدن به هدفتان به شما کمک می کند.

با خودتان مهربان باشید!

به جای اینکه برای ساخت یک هدف خوب مشقت های آن را به خودتان یادآوری کنید و مانع رسیدن به آن هدف شوید، بهتر است به خودتان همدردی و عشق هدیه دهید.

به خودتان فرصت دهید!

ایجاد عادت خوب و مثبت، به زمان نیاز دارد. اگر انتظار دارید که پس از یک هفته از شروع، عادت سازی را انجام دهید؛ باید بگوییم که ممکن است این روند فقط تا یک هفته ادامه داشته باشد و بعد از آن متوقف شوید و یا با شکست مواجه شوید. باید برای عادت سازی، صبور باشید و به خودتان زمان دهید.

بر روی یک عادت خوب تمرکز کنید!

زمانی که لیستی از عادت های خوب ایجاد کرده اید، باید بدانید که در مدت کوتاهی نمی توانید به تمامی این اهداف و عادات خوب و مثبت برسید؛ زیرا اگر چنین ذهنیتی دارید، ممکن است با شکست مواجه شوید.

برای ایجاد عادت کتاب بخوانید!

کتاب خواندن به شما کمک می کند که چطور عادت های بد را به صورت درست و اصولی کنار بگذارید و بهتر عادت های خوب و مثبت را ایجاد کنید؛ کتاب های زیادی در رابطه با عادتها و تغییر دادن آنها نوشته شده است، که هر کدام دید متفاوتی به این موضوع دارند. در ادامه با لیستی از کتاب هایی آشنا می شوید که می توانند به شما برای تغییر عادات و برنامه ریزی برای رسیدن به هدف هایتان کمک کنند.

  • عادت‌های اتمی، اثر جیمز کلیر
  • قدرت عادت، اثر چارلز داهیگ
  • عادت‌های عملکرد عالی، اثر برندن بورچارد
  • ابزارهای موفقیت بزرگان، اثر تیم فریس
  • هفت عادت مردمان مؤثر، اثر استفان آر.کاوی
  • آداب روزانه: عاد­تهای رفتاری افراد موفق و بزرگان هنر و اندیشه، اثر میسون کری

Untitled 1

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

انواع عادت

آشنایی با انواع عادت ها در زندگی به شما کمک می کند تا بهتر تصمیم بگیرید و بدانید برای رسیدن به موفقیت، باید چه عادت هایی را ایجاد کنید و یا چه عادت هایی را تغییر دهید. در ادامه شما را با 4 دسته از انواع عادت های خوب و زیرمجموعه آنها آشنا می کنیم.

عادت های بهره وری

عادت های بهره وری شامل تمام رفتارها و فرآیندهایی است که برای انجام دادن کارهای خود بصورت ناخودآگاه استفاده می کنید. برای اینکه بتوانید این نوع از عادت را به درستی در خود ایجاد کنید، لازم است که موارد زیر را رعایت کنید :

  • داشتن برنامه ریزی
  • داشتن نظم
  • کمک گرفتن از نرم افزارهای برنامه ریزی

انواع عادت های جسمی

عادت های جسمی به اندازه عادت های بهره وری در زندگی اهمیت دارند. باید برای بهتر انجام دادن کارهای خود برنامه ریزی دقیق و اصولی داشته باشید؛ برای ایجاد عادت های جسمی به موارد زیر توجه کنید :

  • ورزش کردن
  • تغذیه صحیح
  • استراحت و تفریح
  • خواب کافی

انواع عادت های ذهنی

طرز فکر مثبت بر روی زندگی و کارهایتان تاثیر بسزایی دارد، اگر نگرش شما مثبت باشد، حس بهتری نسبت به زندگی و تغییر عادت ها دارید، در صورتی که داشتن نگرش منفی عکس این موضوع را ثابت می کند. در ادامه به مواردی اشاره می کنیم که با کمک آنها می توانید زندگی مفید و سرشار از حس خوب را تجربه کنید.

  • مثبت اندیشی و خوش بینی
  • ذهن آگاهی

انواع عادت های شخصیتی

تمامی افراد عادت های مختص به خود را دارند، که در واقع شخصیت آنها را شکل می دهد و رفتار و اعمال را کنترل می کند. همانند عادت کمک کردن به دیگران، راست گویی، سخت کوشی و عادت به تغذیه درست و ورزش کردن و حتی کتاب خواندن.

تاثیر عادت ها بر زندگی

معمولا مغز انسان، برای اینکه کارها را راحت تر و با انرژی کمتر انجام دهید، به دنبال این است که آنها را به عادت تبدیل کند. بسیاری از پژوهشگران معتقد هستند که مغز انسان در هنگام انجام دادن عادت ها، واکنش کمتری نسبت به اتفاقات نشان می دهد؛ در صورتی که برای انجام کارهایی که برای اولین بار می خواهیم انجام دهیم و هنوز به عادت تبدیل نشده اند، مغز واکنش زیادی نشان می دهد و طول انجام آن کار نیز افزایش پیدا می کند.

بسیاری از افراد گمان می کنند آن کارهایی که در طول روز انجام می دهند، حاصل تصمیمات خودشان است؛ در صورتی که اینطور نیست! همه ما مطابق با عادت هایمان رفتار میکنیم، تصمیم می گیریم! دقیقا درست است؛ حتی بر اساس فکر ناشی از عادت هاست که فکر می کنیم.

پس می توان به این نتیجه رسید که نقش عادت ها بر زندگی بیشتر از آن چیزی است که بتوان تصور کرد.

عادت های روزمره که شامل: غذاخوردن، خوابیدن، ورزش کردن و … است را داریم؛ این عادت ها انرژی کمتری از شما می گیرند و شما با باقی مانده انرژی خود می توانید کارهای مهمتر را انجام دهیم.

اما نکته اینجاست که کارهای روزانه را بر اساس عادت ها انجام می دهیم و موفقیت و شکست هایی که بدست می آوریم تحت تاثیر همان عادت ها است.

 

نحوه ی تغییر عادت

نحوه ی تغییر عادت

تغییر عادت، کاملا امکان پذیر است. اگر به دنبال رسیدن به نتیجه جدید هستید، باید بررسی کنید که این نتیجه و یا هدف به چه عادت هایی نیاز دارد. سپس روتین جدید زندگی خود را مشخص کنید. برای تغییر سبک زندگی، باید بررسی کنید که روتین فعلی شما چرا موثر نیست و برای ایجاد تغییرات مثبت باید چه تصمیم هایی بگیرید.

اضافه کردن محرک ها برای رسیدن به روتین جدید کمک می کند و شما می توانید این عادت ها را با تکرار بیشتری انجام دهید. اگر دنبال راهی هستید که عادت بدی را ترک کنید، باید بخش محرک آن را شناسایی کنید. به عنوان مثال از محیط و یا موقعیتی را که عادت شما را تحریک می کند دوری کنید.

عادت سازی مثبت و منفی چه اثراتی خواهد داشت؟

عادت های مثبت و منفی بر روی رفتار و زندگی افراد تاثیر زیادی می گذارد. عادت های مثبت کمک می کنند تا بهترین نسخه خود هر فرد نمایان شود و به تمامی اهداف خود برسد. این عادت ها، باعث بهبود عملکرد شغلی، روابط فردی، سلامتی و روحیه فردی می شود.

عادت های منفی باعث کاهش عملکرد، افزایش استرس، افزایش احساسات منفی و کاهش کیفیت زندگی می شود. این عادت همچنین باعث بروز بیمارهای جسمی و روانی می شود و برای زندگی شخصی و حرفه ای مشکل ایجاد می کند.

در نتیجه با در نظر گرفتن عادت های خود و تلاش برای ایجاد عادت های مثبت و کاهش عادت های منفی می توانید به بهبود کیفیت زندگی و حس خوب خود کمک کنید.

اثرات شکل گیری عادتهای مثبت

شکل گیری عادت های مثبت شامل موارد زیر می شود :

  • افزایش بهره وری
  • بهبود سلامت
  • افزایش اعتماد به نفس
  • کاهش استرس
  • بهبود روابط
  • افزایش خلاقیت

اثرات شکل گیری عادت های منفی

برخی از عادتهای بد و منفی که می تواند در زندگی و حرفه ما تاثیر بگذارد، شامل موارد زیر است:

  • دیر رسیدن به جلسات و قرارهای مهم
  • فکرها و هیجانات منفی
  • غیبت و شایعه سازی
  • مقاومت در برابر تغییر
  • تصمیم گیری های ناگهانی
  • موضع گرفتن تدافعی
  • اهمال کاری
  • انجام هم‌زمان چند کار
  • مدیریت جزئی‌نگر
  • ایدئال‌گرایی بدون تطبیق‌پذیری

چرخه و مراحل ایجاد عادت

چرخه و مراحل ایجاد عادت

نحوه شکل گیری و عادت سازی را می توان به چهار مرحله مهم تقسیم کرد : محرک، اشتیاق، واکنش و پاداش. تقسیم کردن آنها به بخش های اساسی به ما کمک می کند تا با عادت ها و شیوه کارکردن آنها و شیوه های رشد و بهبود آشنا شوید. این چرخه چهار مرحله ای ستون اصلی هر عادت است و ذهن شما می تواند این الگوها را به ترتیب رعایت کند.

مرحله محرک

مغز، شما را به شروع یک رفتار تحریک می کند. امروزه ما به دنبال محرک هایی از پاداش ثانویه مانند پول، ثروت، شهرت، قدرت، عشق و دوستی و حس رضایت هستیم. ذهن دائما محیط بیرونی و درونی را برای کسب پاداش تحلیل می کند و محرک ها نشان دهنده آن هستند که ما به پاداش مورد نظر نزدیک شدیم.

مرحله اشتیاق

اشتیاق، نیروی انگیزشی در همه عادت ها است. بدون میل و اشتیاق و انگیزه نمی توان برای رسیدن به یک تغییر فعالیت و برنامه ریزی داشت. البته باید بدانید که میل و اشتیاق نسبت به چیزی عادت نیست، تغییری که این میل را ایجاد می کند عادت است.

مرحله واکنش

واکنش، عادت حقیقی است که آن را به صورت فکر و یا عمل اجرا می کنید. یک واکنش به میزان انگزه و ناسازگاری به رفتار بستگی دارد. اگر کاری به توان فیزیکی و یا ذهنی بیش از حد شما نیاز داشته باشد، آن را انجام نمی دهید.

مرحله پاداش

پاداشت، هدف نهایی تمامی عادت ها است. اشتیاق، به پاداش اشاره می کند و ما به دو دلیل خواهان پاداشت هستیم اول اینکه حس رضایت را درون ما ایجاد می کند و دوم اینکه نکات مهمی را به ما یاد می دهد.

نتیجه گیری

عادت سازی یعنی رفتار و کاری که به صورت ارادی و غیرارادی، پیوسته و منظم انجام می دهیم؛ و آنقدر تکرار می کنیم که به صورت ناخودآگاه بصورت روزانه آن را انجام می دهیم و پس از انجام دادن آن حس رضایتمندی از خود را داریم. عادت سازی رفتارهای درست و ترک عادت های بد، نیاز به اجرای تکنیک های درست و صبوری دارد.

همانطور که ایجاد عادت های خوب و مثبت، بر روی زندگی شخصی و کاری تاثیرات مثبت می گذارد، ادامه دادن عادت های بد می تواند مانع پیشرفت، سلامتی و رسیدن به اهداف شود. عادت های مثبت و موثر را تقویت کنید و برای ترک عادتهای ناپسند تلاش کنید.

فهرست مطالب

نوشته های اخیر

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *