اهداف کوچینگ | هدف از کوچینگ چیست؟

اهداف کوچینگ

در دهه‌های اخیر، مفهوم کوچینگ به عنوان یک ابزار قدرتمند در توسعه فردی و حرفه‌ای به شدت مورد توجه قرار گرفته‌ است. کوچینگ نه تنها به عنوان یک فرایند آموزشی، بلکه به عنوان یک تجربه تحول‌آفرین در جهت بهبود عملکرد، تسریع در رسیدن به اهداف و ارتقاء کیفیت زندگی شناخته می‌شود. مفهوم کوچینگ از دیدگاهی گسترده‌تر، یک راهبرد جامع برای دستیابی به اهداف شخصی، حرفه‌ای و سازمانی است.
کوچینگ به عنوان یک فرآیند همکاری مستمر بین کوچ (مربی) و مراجع تعریف می‌شود. در این تعامل، کوچ می‌کوشد مراجع (کوچی) را به سوی کشف و تقویت توانایی‌ها و مهارت‌هایش یا اهدافش هدایت کند. در این نوشتار به طور مفصل در مورد اهداف کوچینگ و برخی جزئیات دیگر خواهیم پرداخت.

 

اهداف کوچینگ

هدف کوچینگ چیست؟

چنانچه گفتیم کوچینگ، راهی سریع و موثر برای دستیابی به اهداف فردی و حرفه‌ای است. اما کوچینگ از چه طریقی به مراجع کمک می‌کند که به هدف خود برسد یا بهبود و توسعه فردی را تجربه کند؟ در واقع این روش، اهداف زیر را دنبال می‌کند:

توسعه رهبری

توسعه رهبری یکی از اهداف اصلی کوچینگ است چرا که کوچینگ بین رهبران گشودگی فکری ایجاد می‌کند. در واقع کوچینگ باعث می‌شود آگاهی رهبران بیشتر شود، همدلی با سایر افراد را یاد بگیرند و دیدگاه‌های دیگران را مد نظر داشته باشند. کوچینگ ضرورت دارد زیرا یک رهبر توانمند، مدام امر و فرمایش ندارد؛ بلکه با کارمندان همکاری می‌کند و ایده‌ها و برنامه‌های مشترک را ارائه می‌دهد.
با توجه به نتایج تست‌های انجام شده، یک رهبر خوب تیمش را تشویق می کند تا از اشتباهات خود درس گرفته و از تکرار آنها در آینده پرهیز کنند. کوچینگ با بهبود زمینه‌هایی مانند ارتباط موثر، گوش دادن فعال، قدرشناسی بابت دشواری‌های کار فردی، اعتبار بخشیدن و ارائه بازخورد مثبت، اعتمادسازی میان زیردستان، مدیریت واکنش‌ها/احساسات آنها در موقعیت‌های استرس‌زا و شفقت و همدلی با سایرین، رهبری را تقویت می‌کند.
ایده‌آل‌ترین راه تاثیر بر سازمان، تمرکز بر توسعه رهبری است. تقریبا هر سازمانی بدون محدودیت می‌تواند افراد ماهر و دارای پتانسیل پیشرفت را جذب کند، آنها را به عنوان رهبر تربیت کند و به طور مداوم توانایی آنها را توسعه دهد.

ایجاد نظم و انضباط شخصی

انضباط شخصی را می توان به عنوان توانایی برای تشویق خود، حفظ انگیزه و اقدام برای رسیدن به یک هدف مشخص تعریف کرد. انضباط شخصی از جمله اهداف کوچینگ برای بهبود اراده، خویشتن داری، اعتماد به نفس، باور به خود و توانایی تحقق اهداف است. انضباط شخصی، یک دیدگاه سالم و مثبت در زندگی شما خلق می‌کند.
تحقیقات نشان می‌دهد که کوچینگ به شما کمک می‌کند تا انضباط شخصی را با شناسایی زمینه‌های بهبود، تعیین اهداف، ارزیابی و اندزه‌گیری میزان پیشرفت‌تان، توسعه دهید و در تمام مدت شما را با انگیزه نگه می‌دارد. یک کوچ می‌تواند حوزه‌هایی که در آنها مشکل دارید را مورد بررسی قرار داده و راه‌حل‌هایی برای غلبه بر آنها ارائه دهد. یک کوچ خوب کمک‌تان می‌کند که از ابتدا تا انتها اشتیاق و انگیزه‌تان را حفظ کنید. تعهد به خروج از منطقه امن کلید توسعه نظم و انضباط شخصی است و فقط یک کوچ خوب می‌تواند شما را به این هدف برساند.

خلق یک سیستم خودباوری

خودباوری، اعتقاد فرد به توانایی خود در رسیدن به اهداف تعیین شده است. اعتماد به نفس، بنیان سیستم خودباوری است. برای ساختن یک سیستم خودباوری، می‌توان کوچ اعتماد به نفس، راهبری، کوچ سخنرانی عمومی یا حل تعارض را انتخاب کرد.
یک کوچ خوب گذشته شما را به دقت بررسی می‌کند تا تشخیص دهد که عدم خودباوری‌تان در کجا ریشه دارد، و سپس شما را تشویق می‌کند تا با دنبال کردن برخی مراحل با این مشکل مقابله کنید. هدف کوچ این است که تشخیص دهد چه چیزی مانع ایجاد یک سیستم خودباوری در شماست و کمک کند تا انتقاد از خود را که ممکن است ناشی از تجربیات گذشته‌تان باشد، کنار بگذارید. او ابزارها و تکنیک‌هایی را در اختیارتان قرار می‌دهد تا بتوانید سیستم خودباوری خود را خلق کرده، بر الگوهای فکری منفی غلبه کنید.

ایجاد انگیزه

انگیزه را می‌توان به عنوان عامل اصلی ایجاد انرژی، حفظ و افزایش تلاش کارکنان تعریف کرد. یکی از مقیاس‌ها برای تعیین میزان موفقیت یک رهبر/کوچ این است که ببینیم در تشویق و انگیزه دادن به زیردستان/مراجعان خود در چه سطحی عمل می‌کند. پس از انجام تست‌های انگیزشی می توان گفت که ایجاد انگیزه یکی از اهداف کوچینگ برای ارتقای کارایی و اثربخشی کارکنان است. یک کوچ توانمند به کمک گفتگو، تایید و تشویق، ارائه بازخورد مثبت، افزایش رضایت از خود و خلق احساس ارزشمندی نسبت به خود، وجود مراجع را پر از انگیزه می‌کند.

بهبود خودآگاهی

خودآگاهی به معنای آگاهی از جنبه‌های مختلف شخصیت از جمله ویژگی‌ها، رفتارها و احساساتتان است. خودآگاهی به این معناست که خودتان را همان طور که هستید، بدون غرور یا انتقاد از خود ببینید. هدف از خودآگاهی افزایش اعتماد به نفس، خلاقیت، اتخاذ تصمیمات صحیح، ایجاد روابط قوی و برقراری ارتباط موثرتر است.
خودآگاهی یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های یک رهبر است، زیرا فقط زمانی می‌توانید زیردستان خود را به درستی ارزیابی کنید که ارزیابی صحیح خودتان را هم بلد باشید.

به حداکثر رساندن پتانسیل افراد

یکی از اهداف اساسی کوچینگ، به حداکثر رساندن پتانسیل افراد است. این هدف، از طریق افزایش خود آگاهی، شناخت نقاط ضعف و تلاش برای رفع آنها و ارتقاء مهارت‌های موجود انجام شدنی است. کوچ، مراجع را در جهت کشف و بهره‌مندی از توانایی‌ها و استعدادهایش هدایت می‌کند. کوچینگ با ایجاد تغییرات مثبت در طرز تفکر و عملکرد، افراد را به دنیای نامحدود توانمندی‌هایشان هدایت می‌کند.

استراتژی های کوچینگ

انواع روش و استراتژی های کوچینگ

کوچینگ با تنوعی از روش‌ها و استراتژی‌ها، به مراجع کمک می‌کند به هدفش برسد. برخی از متدهای کوچینگ به شرح زیر است:

کوچینگ اجرایی

کوچینگ اجرایی نهایی‌ترین توسعه رهبری متناسب است. کوچینگ شغلی، کوچینگ زندگی، کوچینگ سازمانی/کسب و کار، کوچینگ عملکردی و کوچینگ رهبری انواع کوچینگ اجرایی هستند. تمرکز اصلی این متد، تغییر رفتار است. هدف متد اجرایی تجهیز مراجع به دانش و فرصت‌هایی است که برای شکوفا کردن پتانسیل واقعی خود و رسیدن به کارایی بیشتر نیاز دارد.

کوچینگ یکپارچه

متد یکپارچه ترکیبی از جلسات کوچینگ و ابتکارات توسعه رهبری است. هدف کوچینگ یکپارچه صرفه‌جویی در زمان و کمک به مراجعان است که در مدت زمان کوتاهی به کارایی لازم برسند.

کوچینگ تیمی

کوچینگ تیمی رویکردی است که در آن کوچِ تیم با ایجاد اعتماد در میان اعضای تیم، می‌کوشد آن را توانمند کند، یک هدف/چشم انداز مشترک را برای‌شان متصور می‌شود، مسئولیت‌پذیری در میان اعضا را ترویج می‌کند، تصمیمات جسورانه می‌گیرد، یک محیط سازنده و مثبت ایجاد می‌کند و اقدامات اثرگذاری انجام می‌دهد.

کوچینگ مجازی

کوچینگ مجازی متدی است که از طریق اینترنت انجام می‌شود. مزیت اصلی کوچینگ مجازی انعطاف‌پذیری در برگزاری جلسات به لحاظ مکانی و زمانی است. دیگر مزیت مهم متد مجازی این است می‌توانید در هر رشته و تخصص و از هر جایی کوچ بگیرید.

 

اصول کوچینگ چیست؟

میزان موفقیت کوچینگ به چند اصل اساسی وابسته است که در زیر می‌بینید:

ایجاد اعتماد

ایجاد اعتماد و برقراری یک رابطه خوب بین کوچ و مراجع، کلید یک رابطه سالم و دوام‌دار است. یک کوچ خوب باید نحوه درست پرسیدن سوال را بداند و طوری سوال کند که مراجع حس ورود به حریم خصوصی‌اش را تجربه نکند.

گوش دادن فعال

گوش دادن فعال و ایجاد این احساس که حرف‌های مراجع شنیده و احساساتش درک می‌شود، برای ایجاد اعتماد و جلب اطمینان مراجع اهمیت زیادی دارد. این رفتار مستلزم تمرین، صبر و تجربه است، مواردی که همگی از ویژگی‌های یک مربی خوب تلقی می‌شوند.

تقویت و تشویق

مهم است که کوچ به مشکلات مراجع خوب فکر کند و ابزارها و تکنیک‌هایی را برای غلبه بر آنها پیشنهاد دهد. کوچ همچنین باید اطمینان بیابد که کوچکترین تغییرات مثبت در عادات مراجع دیده می‌شود و مورد تحسین قرار می‌گیرد.

ارتباط موثر

برای کوچ مهم است که هنگام ارزیابی مراجع، افکار و پیشنهادات خود را به طور موثر بیان کند و مطمئن شود که او از پیشنهادات و ابزارهای ارائه شده پیروی می‌کند و مشکلی با آنها ندارد.

تمرکز بر نتیجه

کوچ باید مطمئن شود که مراجع پیشنهادات ارائه شده را دنبال کرده، تغییرات لازم را ایجاد می‌کند و به نتیجه می‌رسد. اگر سرعت پیشرفت مراجع کند باشد، مسئولیت کوچ است که با ارائه پیشنهاداتی سرعت پیشرفت را افزایش دهد.

تعهد

برای رسیدن به نتیجه از طریق کوچینگ زمان لازم است، بنابراین کوچ می‌بایست تعهد طولانی مدت نسبت به پیشرفت مراجع داشته باشد و زمانی که یک روش اثرگذاری لازم را ندارد صبور باشد و رویکردهای جدید را امتحان کند. کار کوچ این است که مطمئن شود هرچند مراجع به آرامی حرکت می‌کند، اما قطعا در مسیر پیشرفت قرار دارد.

نتیجه گیری

در این نوشتار، اهداف متدها و روش‌های مختلف و در عین حال اصول بنیادین کوچینگ را با هم دیدیم. نگاه گسترده به اهداف و متدهای کوچینگ، امکان ترکیب و تطبیق ابزارهای مختلف را فراهم می‌کند تا به بهترین نحو ممکن با نیازها و هدف‌های افراد سازگار شود. از گفتگوهای تحول‌آفرین گرفته تا تکنیک‌های توسعه مهارت‌ها و بهبود عملکرد، هریک از این رویکردها حرکت به سوی تغییر و پیشرفت معنادار فردی را عملی می‌کنند.

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *