کوچ و کوچینگ چه کمکی به دیگران می‌کند؟

در تعریف ساده می‌توان کوچینگ را به مربیگری ترجمه کرد اما برای کوچینگ تعاریف زیادی نقل شده است. ویتمور نویسنده کتاب پرفروش “مربیگری برای عملکرد بهتر (Coaching for performance)” به طور خلاصه درباره کوچینگ می‌گوید:

“کوچینگ یعنی آزاد کردن توانمندی‌های بالقوه انسان‌ها، کوچ به جای آموختن به افراد کمک می‌کند خودشان یاد بگیرند. آگاهی و مسئولیت در کوچینگ بسیار اهمیت دارد و کوچ کمک می‌کند، مراجع یا همان کوچی آگاهی بیشتر نسبت به دانسته‌های خود پیدا کند و مسئولیت رشد و توسعه نیز بر عهده خود اوست.”

بعضی افراد کوچینگ و منتورینگ را مشابه می‌دانند. در حالی که این دو موضوع متفاوت هستند. در منتورینگ مربی یا منتور تجربیات و دانش خود را با فرد به اشتراک می‌گذارد و راه حل را پیش روی او قرار می‌دهد اما کوچ روش حل مسئله را آموزش می‌دهد. کوچ با پرسیدن سوال‌های باز که بدون پاسخ قطعی و کوتاه هستند، مراجع یا همان کوچی را وادار به تفکر کرده و موجب افزایش خودآگاهی و مسئولیت‌پذیری او می‌شود.

انواع کوچینگ‌ها

در چند دهه اخیر کوچینگ رشد زیادی کرده است به طوری که طیف گسترده‌ای از تخصص‌ها را در بر می‌گیرد. در اینجا به معرفی مهم‌ترین انواع کوچینگ می‌پردازیم.

کوچینگ کسب و کار  (Business coaching)

بیزینس کوچینگ یکی از معروفت‌ترین و پرکاربردترین شاخه‌های کوچینگ است. در کوچینگ کسب و کار، کوچ کمک می‌کند سازمان‌ها و افراد چشم انداز تجاری خود را مشخص کنند. اهداف بیزینس را بشناسند. و جایگاه خود را از نقطه موجود به نقطه مطلوب ارتقا دهند. شاید بتوان هر نوع فعالیت کوچ در فضای بیزینس را کوچینگ کسب و کار نام برد. افرادی که به دنبال پیشرفت شغلی هستند و سازمان‌هایی که قصد پیشرفت در بازار کار و پیشی گرفتن از رقبا را دارند، می‌توانند با کمک گرفتن از آقای سعید حسینی، کوچ حرفه‌ای کسب و کار  به اهداف عالی خود دست پیدا کنند.

کوچینگ زندگی (Life coaching)

کوچینگ زندگی در همه بخش‌های زندگی کاربرد دارد زیرا کوچ با پرسش سوالات درست کمک می‌کند مراجع با افکار، علایق، کاستی‌ها و توامندی‌های خود به خوبی آشنا شده و به خودآگاهی برسد و با گرفتن بهترین تصمیم‌ها خود را در مسیر موفقیت قرار دهد. لایف کوچینگ به شاخه‌های کوچکتری از جمله کوچینگ موفقیت، کوچینگ اعتماد به نفس، کوچینگ شادی، کوچینگ رابطه، کوچینگ سلامت و … تقسیم می‌شود.

سلف کوچینگ (Self-coaching)

فردی که تصمیم به سلف کوچینگ می‌گیرد ابتدا باید کوچینگ را به طور کامل بیاموزد. زیرا در سلف کوچینگ فرد مانند آینه‌ای روبروی خود قرار می‌گیرد و به تنهایی به شناخت استعدادها، قابلیت‌ها و اهداف خود می‌پردازد.

دلایل نیاز به کوچینگ چیست؟

کوچ به طور حرفه‌ای آموزش دیده است تا افراد را در مسیر رشد و توسعه فردی قرار بدهد. به کمک کوچ افراد می‌توانند نسخه بهتری از خود بسازند و سازمان‌ها از رقبا جلو بزنند. بدون کوچینگ رسیدن به این اهداف دشوار، زمان‌بر و احتمالا برای بعضی از افراد غیر ممکن خواهد بود. همچنین زمانی که فرد از کوچینگ بهره می‌برد، نمی‌تواند اهمال‌کاری کند و خود را موظف می‌داند طبق برنامه پیش برود.

دلایل نیاز به کوچینگ چیست؟

نقش کوچ در زندگی و موفقیت افراد چیست؟

به وسیله کوچینگ، زندگی را می‌توانید با دستان خودتان تغییر دهید! کوچ راه حل را پیش روی افراد قرار نمی‌دهد بلکه کوچ می‌کوشد روش حل مسئله را آموزش دهد. به این ترتیب فرد در مواجهه با مسائل مختلف می‌تواند با اعتماد بر آموخته‌ها و خودآگاهی راه حل مناسب را پیدا کند. عبور از چالش‌های زندگی و قرار گرفتن در مسیر موفقیت با تکیه بر خودآگاهی و مسئولیت‌پذیری با کمک کوچ ممکن می‌شود.

کوچینگ و کوچ چگونه زندگی ما را تغییر می‌دهد؟

اگر بگوییم کوچینگ برای تغییر بهتر زندگی افراد به وجود آمده است، اغراق نکرده‌ایم. کوچ برای بهبود اوضاع شروع به شناسایی شرایط می‌کند سپس چشم‌اندازی را برای اهداف مراجع مشخص خواهد کرد. اگر اهداف فرد یا سازمان متناسب با شرایط نبود آن‌ها را اصلاح خواهد کرد. در قدم بعدی به تشویق خودشناسی و رشد فرد می‌پردازد. سپس کمک می‌کند افراد یا سازمان استراتژی متناسب با اهدافشان را مشخص کرده و به آن عمل کنند. به این ترتیب مراجع در مسیر تغییر سبک زندگی، رشد و موفقیت قرار می‌گیرد.

چه کسانی به کوچ نیاز دارند؟

چه کسی پیشرفت را در زندگی دوست ندارد؟ همه افراد به کوچ نیاز دارند. با توجه به گستردگی انواع کوچینگ، همه افراد می‌توانند برای رشد و دستیابی به اهداف خود روی کمک کوچ حساب کنند. بخصوص پیشنهاد ما به افرادی که در دسته‌بندی زیر قرار می‌گیرند کمک گرفتن از کوچ می‌باشد.

  • افرادی که قصد کارآفرینی دارند.
  • افرادی که می‌خواهند در زندگی فردی و شغلی خود پیشرفت کنند.
  • کسانی که به افزایش درآمد نیاز دارند.
  • سرمایه‌گذارانی که به دنبال بهترین مدل سرمایه‌گذاری هستند.
  • کسانی که به دنبال تقویت مهارت‌ها و استعدادهای خود هستند.

نتیجه گیری

کوچینگ فرآیندی است که به افراد کمک می‌کند مشکلاتشان را از ریشه شناسایی کنند. توانمندی‌ها و کاستی‌های خود را بهتر بشناسند. اهداف خود را مشخص کنند. و به این ترتیب در مسیر موفقیت قرار می‌گیرند. سازمان‌ها نیز برای پیشروی و جلو زدن از رقبا به کمک کوچ کسب و کار نیاز دارند.

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *