هزینه کوچینگ و دستمزد کوچ ها در ایران و جهان

“کوچینگ یک همکاری و مشارکت بین کوچ و مراجع است که با برانگیختن مراجع به اندیشیدن و خلاقیت، او را ترغیب می‌کند تا توانایی‌های شخصی و حرفه‌ای خود را به اوج برساند.” (منبع ICF)

تمرکز فرآیند کوچ شغلی بر روی توسعهٔ شخصی و حرکت به سمت اهداف است. کوچینگ بر این اعتقاد استوار است که هر فردی توانایی‌های بیشماری برای رسیدن به موفقیت دارد و از طریق رهبری مؤثر و همکاری با یک کوچ، این توانایی‌ها به سمت بروز و تقویت هدایت می‌شوند. در ادامه به تعریف کوچ و حرفهٔ او و میزان دستمزد در کوچینگ می‌پردازیم.

به چه کسی کوچ می‌گویند؟

کوچ به فردی گفته می‌شود که تخصص و مهارت لازم در زمینهٔ کوچینگ را در بستری معتبر کسب کرده و با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های خاص، مراجع را تا رسیدن به هدف همراهی و هدایت می‌کند.

برای شروع و توسعهٔ کسب‌وکار یا هر زمینهٔ دیگری، داشتن یک مربی حرفه‌ای ضروری است؛ زیرا چنین فردی با زمینهٔ مورد نظر افراد و محدودیت‌ها و موانع آن آشنایی داشته و می‌تواند بهترین توصیه‌ها را به آن‌ها ارائه دهد. کوچ‌ها در طول جلسات کوچینگ به افراد می‌آموزند که چطور استعدادهای خود را شکوفا کنند، چه مهارت‌هایی را بیاموزند و چه راه‌حل‌هایی را بیابند تا در راه رسیدن به اهداف قرار گرفته و مسیر توسعهٔ فردی و شغلی را بهتر طی کنند.

کوچ کیست

میانگین حقوق و دستمزد کوچ‌ها در ایران

تعیین میانگین حقوق کوچینگ در ایران امری بسیار دشوار است. زیرا بسیاری از سایت‌ها، هزینهٔ خدمات خود را پس از مشاورهٔ رایگان اولیه، به صورت مستقیم به خود مشتریان اعلام می‌کنند. افزون بر این درآمد کوچینگ در ایران به عوامل بسیاری بستگی دارد که در همین مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

با این حال می‌توان با مراجعه به وبسایت‌های معتبر مشاورهٔ کوچینگ، گزارش‌های انجمن‌ها و یا مصاحبه با کوچ‌های حرفه‌ای میانگین حقوق کوچ‌ها را در ایران بهتر درک کرد. به طور کلی متوسط درآمد یک کوچ در ایران می‌تواند بین ۵ تا ۱۲ میلیون تومان در ماه باشد. البته اگر میزان تجربهٔ کوچ بیشتر باشد این مبلغ می‌تواند بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان در ماه نیز متغیر باشد. به علاوه یک کوچ در ایران می‌تواند با ارائهٔ خدماتی چون تدریس در دوره‌های کوچینگ یا تهیهٔ پکیج‌های آموزشی درآمد خود را افزایش دهد.

میانگین حقوق و دستمزد کوچ‌ها در دنیا و دیگر کشورها

حقوق کوچ‌ها در کشورهای مختلف دنیا نیز تحت تأثیر عوامل مختلفی، متغیر است. در کشورهایی مانند ایالات متحده، کانادا، انگستان و استرالیا، متوسط حقوق یک کوچ حرفه‌ای و باتجربه می‌تواند بین ۱۵۰ تا ۵۰۰ دلار در ساعت باشد. در مقایسه با این کشورها، در کشورهای در حال توسعه همچون هند، چین یا برزیل، متوسط حقوق یک کوچ کمتر است.

در کشورهایی همچون فرانسه، آلمان و هلند این میانگین برابر است با ۸۰ تا ۲۵۰ یورو و در کشورهای حاشیهٔ مدیترانه همچون اسپانیا، ایتالیا و یونان چیزی در حدود ۶۰ تا ۱۵۰ یورو می‌باشد. به طور کلی برای آگاهی از میزان دستمزد کوچ‌ها می‌توان به برخی از وبسایت‌های معتبر همچون وبسایت (noomii.com) نیز مراجعه کرد.

تعیین دستمزد کوچ‌ها

در اکثر کشورها، دستمزد کوچ‌ها بسیار متنوع است و به عوامل مختلفی مانند محل ارائهٔ خدمات، نوع خدمت، تجربه و مهارت کوچ و حتی فصل و شرایط بازار کار بستگی دارد. برای مثال در کشورهایی مانند ایالات متحده، متوسط دستمزد متخصصان کوچینگ حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار در ساعت است. در حالی که در کشورهایی مانند هند ممکن است دستمزد کمتری برای این خدمات دریافت شود. بنابراین با توجه به عوامل مختلفی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم، تعیین نرخ ثابت برای خدمات کوچینگ امری دشوار است.

تعیین دستمزد و هزینه کوچینگ

عوامل مؤثر در تعیین دستمزد و حقوق کوچینگ و کوچ‌ها

عوامل مختلفی بر تعیین دستمزد و حقوق کوچ‌ها مؤثرند از جمله:

ویژگی اقتصادی و اجتماعی جامعهٔ هدف

ویژگی‌های اجتماعی و اقتصادی جامعه‌ای که قرار است خدمات کوچینگ در آن ارائه شود، یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کنندهٔ میزان دستمزد است. مثلا اگر توان مالی مردم در منطقه‌ای پایین باشد، نمی‌توان هزینه‌های بالایی برای ارائه‌ٔ این خدمات در نظر گرفت.

سطح تحصیلات کوچ

میزان تحصیلات کوچ نیز از عوامل مؤثر در تعیین میزان دستمزد است. بدیهی است که هر چه سطح تحصیلات بیشتر بوده، هزینهٔ دریافتی نیز بیشتر خواهد بود.

تجربهٔ حرفه‌ای کوچ

طبق آمار فدراسیون بین‌المللی کوچینگ(ICF)، دستمزد کوچ‌ها با هر سال افزایش تجربه، افزایش می‌یابد. به عنوان مثال حقوق کوچ‌ها با صفر تا یک سال تجربه، ۱۲۸ دلار برای هر ساعت و حقوق کوچ‌ها با بیش از ده سال تجربه، ۳۲۱ دلار برای هر ساعت است.

گواهینامه‌های حرفه‌ای و بین‌المللی کوچ

کوچ‎هایی که توانسته‌اند در زمینهٔ تخصصی خود مدارک رسمی و معتبر داخلی و بین‌المللی را کسب کنند، نسبت به کوچ‌هایی که صرفا با تکیه بر تجربیات خود به کار کوچینگ می‌پردازند برتر هستند و کیفیت خدماتشان نیز بالاتر است. در نتیجه دستمزد بیشتری نیز دریافت می‌کنند.

شهرت کوچ

مربیان و کوچ‌هایی که در حوزه‌ای خاص شناخته شده باشند و نام آشنایی داشته باشند، معمولا هزینهٔ بیشتری برای خدماتشان دریافت می‌کنند.

نحوهٔ ارائهٔ کوچینگ

چگونگی برگزاری کلاس (حضوری، آنلاین، هر دو) نیز می‌تواند بر هزینهٔ جلسات اثرگذار باشد.

تعداد جلسات

تعداد جلسات نیز از دیگر عواملی است که موجب تغییر در هزینهٔ کلی کوچینگ می‌شود.

طول مدت هر جلسه

یکی دیگر از عوامل مؤثر در قیمت‌گذاری جلسات کوچینگ، طول مدت جلسه است. می‌توان جلسات کوچینگ را به صورتی ساعتی برگزار کرد. اما این روش معمولا پیشنهاد نمی‌شود. زیرا مراجع نباید گمان کند که ارزش جلسهٔ کوچینگ به زمان بستگی دارد! ارزش واقعی کار یک کوچ به نتیجه‌ای است که از کارش حاصل می‌شود و این امر به مراتب ارزشمندتر از ساعاتی است که صرف این کار می‌کند ( https://www.luisazhou.com/blog/how-to-price-your-coaching-program/).

محل برگزاری جلسه

جغرافیای محدودهٔ فعالیت کوچ‌ها نیز می‌تواند بر قیمت تأثیر بگذارد. به عنوان مثال کوچ‌هایی که در شهرهای بزرگ فعالیت می‌کنند، نسبت به کوچ‌هایی که در شهرهای کوچک مشغول به کارند، دستمزد بالاتری دریافت میکنند.

نوع قرارداد

بسته به اینکه نوع قرار داد چگونه است، هزینه‌ها نیز متغیر خواهد بود. قرارداد کوچینگ به دو صورت موردی و بلندمدت انجام می‌گیرد.

نوع خدمات

خدمات انفرادی، نسبت به خدمات گروهی دارای هزینه‌های بالاتری می‌باشند.

نتیجه‌گیری

همانطور که بررسی کردیم شغل کوچینگ می‌تواند یکی از مشاغل پردرآمد باشد. درآمد این شغل بسته به عواملی همچون میزان تحصیلات، تجربه و مهارت کوچ، طول جلسات، نحوهٔ ارائهٔ خدمات، مکان برگزاری جلسات و… می‌تواند متغیر باشد. در ایران نیز این حرفه از درآمد خوبی برخوردار است. البته باید توجه داشت که تعیین دستمزد طبق تعرفهٔ کشورهای دیگر در این زمینه منصفانه نخواهد بود. بنابراین با در نظر گرفتن عواملی چون میزان توان اقتصادی مردم، می‌توان به عنوان یک کوچ در ایران فعالیت کرده و از این طریق کسب درآمد خوبی داشت.

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *