مدیریت اهمال کاری، علل و راه های مقابله و غلبه بر آن

مقدمه

اهمال‌‌کاری به معنای به تأخیر انداختن کارها و تعلل در انجام وظایف است و یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها برای مدیریت زمان محسوب می‌شود. به بیان دیگر اهمال‌کاری شامل عدم انجام به موقع یا انجام ناقص یک وظیفه می‌شود که ممکن است منجر به وقوع مشکلات یا خساراتی شود. در ادامه سعی داریم به مدیریت اهمال کاری و راه‌های مقابله با آن بپردازیم.
مدیریت اهمال کاری
فهرست مطالب

تفاوت اهمال کاری و تنبلی

تفاوت اصلی بین اهمال‌کاری و تنبلی در این است که درحالیکه اهمال‌کاری بیشتر به عملکرد ناقص یا ناتمام یک وظیفه یا مسئولیت اشاره دارد، تنبلی به عدم تمایل یا تلاش برای انجام کار یا وظیفه‌ای که باید انجام شود مربوط می‌شود. اهمال‌کاری معمولا ناشی از فراموشی، عدم توجه یا عدم تعهد کافی به انجام وظایف است و تنبلی در نتیجهٔ نداشتن انگیزهٔ کافی و عدم تمایل به انجام وظیفه به وجود می‌آید. همچنین در اهمال‌کاری کارهای بی‌اهمیت جایگزین کارهای اصلی می‌شوند ولی در تنبلی اصلا فعالیتی انجام نمی‌گیرد.

انواع اهمال کاری در زندگی

اهمال‌کاری می‌تواند در زندگی انواع مختلفی داشته باشد. این اهمال‌کاری‌ها می‌توانند در امور روزمره، شخصی، حرفه‌ای، اجتماعی و… رخ دهند. برخی از انواع اهمال‌کاری که ممکن است در زندگی اتفاق بیفتد، عبارتند از:

اهمال‌کاری در محیط کار

اهمال‌کاری در محیط کار می‌تواند به صورت عدم تکمیل به موقع وظایف، فراموشی انجام کارها یا تعهدات و عدم توجه کافی به جزئیات مهم در کار، خود را نشان دهد.

اهمال‌کاری شخصی

فردی که در امور شخصی خود دچار اهمال‌کاری باشد، به سلامت شخصی، ورزش و تغذیهٔ مناسب اهمیت نمی‌دهد، نسبت به مدیریت زمان خود بی‌اعتناست و از روابط شخصی و اجتماعی خود مراقبت نمی‌کند.

اهمال‌کاری در مدیریت مالی

عدم بررسی و مدیریت هزینه‌ها، نادیده گرفتن بودجه‌بندی و انجام هزینه‌های غیرضروری از نتایج اهمال‌کاری در مدیریت مالی است.

اهمال‌کاری در تحصیلات

اهمال‌کاری در تحصیلات به صورت عدم تکمیل تکالیف و پروژه‌های تحصیلی، عدم حضور فعال در کلاس‌ها و عدم انجام تمرینات درسی کافی، بروز پیدا می‌کند.

اهمال‌کاری در مسئولیت‌های اجتماعی

در اهمال‌کاری نسبت به مسئولیت‌های اجتماعی، افراد در فعالیت‌های اجتماعی و امور خیریه مشارکت فعال ندارند و معمولا نسبت به نیاز انسان‌های دیگر بی‌اعتنا هستند.

اهمال‌کاری در بهداشت و بهینه‌سازی زندگی

نادیده گرفتن بهداشت شخصی و محیط زیست هم از دیگر انواع اهمال‌کاری در زندگی است.علت های اهمال کاری

علت اهمال کاری چیست و چرا کارهایمان را به عقب می‌اندازیم؟

همهٔ ما گاهی در زندگی با اهمال‌کاری مواجه شده‌ایم و کارهایمان را به تعویق انداخته‌ایم. اهمال‌کاری یک رفتار پیچیده است که می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. بعضی از رایج‌ترین علت‌های اهمال‌کاری عبارتند از:

کمبود تنوع

وقتی کارها یا مأموریت‌ها تکراری و خسته‌کننده هستند، اهمال‌کاری بیشتر می‌شود. برای مثال انجام وظایف روزمره بدون چالش یا هیجان می‌تواند انگیزه را کاهش دهد و به اهمال‌کاری منجر شود.

کمبود مهارت یا آموزش

وقتی افراد مهارت‌های مورد نیاز برای انجام وظایف را ندارند یا به طور کامل آموزش داده نشده‌اند، احتمال اهمال‌کاری بیشتر می‌شود.

عدم تعیین اهداف و اولویت‌ها

یکی دیگر از دلایل اهمال‌کاری عدم تعیین اهداف مشخص و نیز اولویت‌هاست که باعث می‌شود فرد برای انجام کار انگیزهٔ کافی نداشته باشد.

فشارهای روانی یا استرس

زمانی که افراد تحت فشارهای روانی و استرس قرار می‌گیرند، امکان اهمال‌کاری افزایش می‌یابد؛ زیرا استرس تمرکز را پایین می‌آورد.

کمبود انگیزه و انرژی

نداشتن انگیزه و انرژی کافی برای انجام وظایف و کارها مانع از اقدام به موقع توسط افراد می‌شود.

ناتوانی در مدیریت زمان

اهمال‌کاری ممکن است ناشی از ناتوانی در مدیریت زمان و اولویت‌بندی وظایف باشد.

کمال‌گرایی

یکی از علت‌های اهمال‌کاری ممکن است این باشد که افراد می‌خواهند کارشان را در بهترین حالت ممکن ارائه دهند. افراد کمالگرا معمولا به بهانهٔ پیداکردن بهترین فرصت برای انجام بدون نقص وظایفشان، مدام کارهایشان را تعویق می‌اندازند.

نداشتن مهارت برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری

نداشتن برنامهٔ مشخص و عدم توانایی در تصمیم‌گیری برای اهداف و کارها می‌تواند منجر به اهمال‌کاری شود.راه های غلبه بر اهمال کاری

راه های غلبه بر اهمال کاری

غلبه بر اهمال کاری و شناخت راه‌های آن، یک راه‌حل مؤثر برای مقابله با آن است. برای آنکه بتوانید وظایف و مسئولیت‌های خود را بدون تأخیر و به موقع انجام دهید، لازم است راه‌های مدیریت اهمال کاری و غلبه بر آن را بشناسید. در ادامه شما را با این راه‌ها آشنا می‌کنیم.

برنامه ریزی دقیق و جز به جز داشته باشید

برنامه‌ریزی دقیق به زندگی شما جهت می‌دهد و باعث می‌شود هر کاری را در زمان خودش انجام دهید. با ایجاد چنین نظمی در زندگی‌تان می‌توانید تا حد زیادی از اهمال‌کاری جلوگیری کنید.

انضباط شخصی داشته باشید

انضباط شخصی یعنی داشتن مجموعه‌ای از عادات و رفتارهای مؤثر در مدیریت ابعاد مختلف زندگی. داشتن انضباط شخصی که می‌تواند شامل رعایت نظم، مدیریت روابط شخصی و اجتماعی، اولویت‌بندی امور و… شود، یکی از راه‌های غلبه بر اهمال کاری است.

کارهاتون رو اولویت بندی کنید

یکی از دلایل اهمال‌کاری معمولا نداشتن اولویت‌بندی مناسب برای کارها و وظایف است. اولویت‌بندی به شما کمک می‌کند که بدانید انجام چه اموری مهم‌تر است و چه اموری فرعی محسوب می‌شوند. این امر باعث می‌شود که به جای سرگرم‌شدن با امور فرعی و غیرضروری، به مسائل و کارهای مهم خود بپردازید و بتوانید از طریق مدیریت بهتر زمان، کارهای بیشتری را در زمان کمی به انجام برسانید.

برنامه و قدم هاتون رو مکتوب کنید

مکتوب‌کردن برنامه‌ها و اهداف یکی از راه‌های مدیریت اهمال کاری است. به دلیل مشغله‌هایی که در طول روز دارید، ممکن است برنامه‌هایتان را فراموش کرده و کمتر به سراغشان بروید. مکتوب‌کردن برنامه‌ها به شما این امکان را می‌دهد که در هر زمانی به آن‌ها مراجعه کنید و درنتیجه برای انجام کاریتان دچار اهمال‌کاری نشوید.

تمامی وسایل و ابزارهایی که نیاز دارید تا شروع کنید رو آماده کنید

یکی از بهانه‌های افراد اهمال‌کار این است که ابزار و وسایل لازم برای شروع کارهایشان فراهم نیست. به همین دلیل آن‌ها کارهایشان را به امید فراهم شدن وسایل و ابزارهای مورد نیاز در آیندهٔ دور یا نزدیک به تعویق می‌اندازند. اگر می‌خواهید که اهمال‌کاری به سراغتان نیاید باید ابزارهای لازم برای کارتان را آماده کنید.

از کارهای کوچک شروع کنید

نگاه کردن به دشواری‌های مسیر می‌تواند افراد را از شروع‌کردن منصرف کند. برای جلوگیری از چنین اتفاقی می‌توانید از کارهای کوچک شروع کنید. انجام کارهای کوچک به شما انگیزهٔ شروع و ادامه‌دادن می‌دهد و مانع اهمال‌کاری می‌شود.

تقسیم بندی کارها به روش کالباسی

مانند برش‌دادن تکه‌های کالباس، اهداف خود را به برش‌های کوچکتری تقسیم کنید. به این روش، روش کالباسی گفته می‌شود. با انجام این کار ترس شما برای مواجهه با اهداف و کارهایتان کمتر شده و می‌توانید عملکرد بهتری داشته باشید.

از جز به کل نگاه کنید و حرکت کنید

نگاه به کلیت امور ممکن است شما را دچار سردرگمی کند؛ به طوری که ندانید از کجا باید شروع کنید. ولی اگر روی جزئیات هدفتان تمرکز کنید، به مرور می‌بینید که دارید به هدفتان نزدیک و نزدیک‌تر می‌شوید و این امر به شما برای غلبه بر اهمال کاری کمک می‌کند.

کمال گرایی را کنار بگذارید

بسیاری از افراد به دلیل کما‌ل‌گرایی بیش از اندازه، از انجام کارها فراری هستند. زیرا فکر می‌کنند هنوز شایستگی و امکانات کامل برای انجام کارها به بهترین نحو ممکن را ندارند. باید بدانید که چنین روزی هرگز فرا نخواهد رسید. دست از کمال‌گرایی بردارید و در عوض تلاش کنید هر روز بهتر از دیروزتان باشید. با انجام این‌کار می‌توانید اهمال‌کاری را شکست دهید.

تایم استراحت در بین کارهاتون بذارید

خستگی یکی از دلایل به تعویق انداختن کارهاست. باید بدانید که شما ربات نیستید. در مسیر انجام کارهایتان، حتما زمان‌هایی را به استراحت جسمی و روحی اختصاص دهید تا خستگی مانع از انجام کارها و وظایفتان نشود.‎‌

تعهد به تمام کردن کارهایتان داشته باشید

عدم تعهد به اتمام کارها می‌تواند موجب اهمال‌کاری شود. خیال کنید که قرار است کسی ناظر بر کارهایتان باشد و نتایج و اهداف شما را مورد ارزیابی قرار دهد؛ در این صورت شما اغلب تلاش می‌کنید که کارهایتان را به موقع انجام دهید. بنابراین برای انجام تمام کارها خودتان ناظر خودتان باشید. به این ترتیب تعهد بیشتری به تمام‌کردن به موقع امور پیدا می‌کنید.

در کارهایتان سرعت عمل داشته باشید

سعی کنید سرعت خود را تا حد امکان بالا ببرید. گاهی کند پیش رفتن امور باعث ایجاد خستگی و از بین رفتن انگیزه می‌شود. با داشتن سرعت عمل کافی می‌توانید تا حد زیادی از بروز اهمال‌کاری جلوگیری کنید.

برای خود تشویق و تنبیه در نظر بگیرید

اگر شما بدانید که برای انجام کارتان قرار است پاداش بگیرید و برای انجام‌ندادن آن قرار است تنبیه شوید، قطعا عملکرد بهتری خواهید داشت و نسبت به انجام کارهایتان دچار اهمال‌کاری نخواهید شد. همچنین در نظر گرفتن تنبیه یا تشویق در نوع خود می‌تواند موجب ایجاد انگیزه برای انجام وظایف شود.

برای هر کار خود ددلاین مشخص کنید (قانون پارکینسون)

قانون پارکینسون از مفاهیم رایج در حوزهٔ مدیریت است و به آن معناست که هر کاری، تا زمان مشخصی که به آن اختصاص داده شده طول بکشد. استفاده از قانون پارکینسون و در واقع مشخص‌کردن ددلاین برای کارها باعث می‌شود که هر کاری را در زمان خودش انجام دهید و این یکی از راه‌های غلبه بر اهمال کاری است.

نتیجه گیری

اهمال‌کاری یکی از موانع اصلی در راه رسیدن به اهداف و انجام کارها و وظایف است. با شناخت انواع اهمال‌کاری و پیداکردن راهکارهای مناسب برای غلبه بر آن، می‌توانید خود را از این الگوی ضررآور دور نگه داشته و به بهبود عملکرد و کیفیت زندگی خود کمک کنید. در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع اهمال‌‌کاری و مدیریت اهمال کاری آشنا کنیم.
فهرست مطالب

نوشته های اخیر

سعید حسینی فرد به عنوان کوچ به دیگران کمک می‌کند تا اهداف خود را در زندگی و مسیر شغلی خود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، محقق کنند. در نتیجه، کوچینگ مدیران کسب‌وکار یک فرایند آموزشی و مشاوره‌ای است که در آن یک کوچ متخصص، به مدیر کمک می‌کند تا عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشد. جهت دریافت وقت مشاوره، شماره تماس خود را وارد نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *