توسعه مهارتهای کوچینگ

معرفی کتاب |توسعه مهارت های کوچینگ

نویسنده : Dr. Dietmar Sternad
مترجم: سعید حسینی فرد
انتشارات : متخصصان
تعداد صفحات : ۱۳۹ صفحه 
عنوان انگلیسی : developing coaching skills
«توسعه مهارتهای کوچینگ، بخش کوچکی از ابزارها و روشهای کوچینگ است.» چه رهبری باشید که به دنبال اتخاذ رویکرد کوچینگ در مدیریت است، چه کوچ مشتاقی که تمرینها را شخصا ایجاد میکند یا یک کوچ باتجربه که به دنبال به روزکردن ابزار خوداست، این مقاله را منبع فوق العاده مفیدی خواهید یافت.
یا درحال مطالعه برای تبدیل شدن به یک کوچ حرفه ای هستید؟ آیا میخواهید مهارتهای کوچینگ خود را تقویت کنید تا کوچ یا رهبر بهتری شوید؟ یا میخواهید در مورد نحوه عملکرد کوچینگ برای کمک به بهبود زندگی دیگران بیشتربدانید؟پس این کتاب مناسبی برای شماست.
امروزه کوچینگ به عنوان یک روش بسیار مؤثر برای کمک به سایر افراد برای پیشرفت وموفقیت در شغل و زندگی خود شناخته شده است. با استفاده از این کتاب درسی مختصر، به سرعت دیدکلی خوبی از اصول کوچینگ به دست خواهید آورد که شما را با یافته های کلیدی حاصل از تحقیقات کوچینگ و همچنین روشها و ابزارهای اصلی که کوچها در تمرین روزانه خود استفاده میکنند، آشنا میکند.
در سراسراین کتاب، بیش از 200 سؤال مهم کوچینگ چندین تمرین برای توسعه مهارتهای کوچینگ خود و بینشی عمیق در مورد آنچه کوچها با تجربه انجام میدهند، خواهید یافت که میتوانید بلافاصله از آنها استفاده کنید؛ بنابراین در مدت زمان کوتاهی، دانش پایه ای محکمی از نحوه عملکرد کوچینگ به دست می آورید. درعین حال،میتوانیدازاین کتاب به عنوان راهنمای عملی برای توسعه مهارتهای کوچینگ خود نیز استفاده کنید. میتوانید از این مهارتها برای تبدیل شدن به یک مدیر یا رهبر بهتر، کمک به همکاران و دوستان خود در هنگام مواجهه باموقعیت های چالش برانگیز یا آماده سازی خود برای ارائه خدمات کوچینگ حرفه ای به افراد و سازمانها استفاده کنید.
پیشگفتار
مقدمه
کوچینگ چیست؟
مکالمات مؤثر کوچینگ
فرآیند کوچینگ
مهارتهای ضروری کوچینگ
ابزارهای کوچینگ
تفاوت کوچینگ با سایر فعالیتهای توسعه گاهی اوقات کوچینگ با سایر اشکال فعالیتهای رشدی مانند مشاوره، رواندرمانی،راهنمایی،مشاوره شغلی،مشاوره یا تدریس اشتباه گرفته میشود.
بگذاریدنگاهی گذرا به تفاوتها بیندازیم.
• کوچینگ مشاوره راهنمایی نیست. درست است، شباهتهای خاصی بین این دو وجود دارد. کوچینگ و مشاوره راهنما هردو براساس یک رابطه یک به یک است که در آن متخصص به مشتری خود کمک میکند تا به سطوح بالاتری از خودآگاهی و تغییر رفتار دست یابد. اما مشاوره راهنما نوعی «گفتگودرمانی» است که در آن کاوش درگذشته مراجع میتواندبه او درغلبه برمشکالت شخصی کمک کند؛درحالی که کوچینگ عمدتا آینده محور است.
آینده نگری به افراد کمک میکند تا توانایی خود را برای رسیدن به اهداف شخصی وکاری خود افزایش دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *