کوچینگ چیست؟

مهارت کوچینگ فرایندی است که از چندین تکنیک استفاده می‌کند و هدف از آن هم این است که یک کسب و کار را از نقطه موجود به نقطه یا سطح ایده‌آل برساند. یکی از مواردی که امروزه در فضای بیزینس خیلی در مورد آن حرف زده می‌شود، بحث کوچینگ است. اگر شبکه اینستاگرام را چک کنید یا به پروفایل‌های مختلف در شبکه‌های اجتماعی دقت داشته باشید، مشاهده می‌کنید که بسیاری از افراد خود را کوچ معرفی می‌کنند. البته برخی از این افراد حتی کارت ویزیت‌هایی هم برای خود تهیه کرده اند که بین مردم پخش می‌کنند.

کوچینگ چیست

 بحث‌های زیادی در رابطه با ریشه کلمه کوچینگ مطرح می‌شود. خیلی‌ها ریشه این کلمه را از کلمه ایرانی کوچ کردن دانسته‌اند ولی اگر بخواهیم منطقی‌تر به بحث نگاه کنیم؛ باید بگوییم که به احتمال زیاد کوچینگ به کلمه انگلیسی کوچ به معنای کالسکه برمیگردد. همانطورکه کالسکه چی وظیفه انتقال افراد از یک نقطه به نقطه دیگر را بر عهده دارد؛ یک کوچ هم باید مراجعه کننده خود را از یک نقطه به یک نقطه بهتر برساند. همانطور که کالسکه چی، مبدا و مقصد را مشخص نمی‌کند و مسافر است که وظیفه تعیین این دو مورد را بر عهده دارند، یک کوچ خوب هم نباید قضاوتی راجع به مبدا و مقصد مراجعه کننده و تصمیمات او داشته باشد، بلکه خود مراجعه کننده تصمیم گیرنده است و کوچ، تنها نقش یک همراه را ایفا می‌کند. امروزه در زبان فارسی هم معنای دقیقی برای کلمه coach تعیین نشده است و از مهارت کوچینگ یا مهارت مربیگری برای معنی کردن آن استفاده می شود. اگر بخواهیم دقیق‌تر به موضوع نگاه کنیم، مهارت مربیگری با مهارت کوچینگ دقیقاً یکسان نیست. بنابراین ما هم در این مقاله از کلمه کوچینگ در مفهوم گسترده‌تر استفاده می‌کنیم.

مهارت های کوچینگ

یک کوچ موفق نیاز به داشتن شش مهارت اصلی دارد. در واقع این مهارت‌ها برای یک فردی که قصد دارد تبدیل به یک کوچ شود، پایه‌ای و اجباری است. این شش مهارت را در ادامه آورده‌ایم:

متمرکز در حین کوچ و جلسات، تمرکز بالا

می‌توان گفت یک کوچ باید در طول جلسات کوچینگ همیشه تمرکز خود را به بهترین نحو ممکن حفظ کند و اجازه ندهد بحث‌های حاشیه‌ای و روزمره، جلسه کوچینگ را از مسیر واقعی خود منحرف نماید. البته به این نکته هم باید توجه شود که خیلی هم به جزئیات پرداخته نشود.

مهارت کوچینگ

توانایی پرسشگری بالا

فرایند کوچینگ با مطرح کردن یک سری سوال آغاز می‌شود و در واقع یک کوچ خوب کسی است که بتواند سوالات بهتری را مطرح کند و بپرسد. این سوالات است که باعث می‌شود مراجع کننده، خود را بازبینی کند. همین بازبینی هم در نهایت باعث تغییر نگرش او می‌شود. به بیان دیگر یک کوچ خوب باید به این مسئله ایمان داشته باشد که مراجعه کننده، راه‌ حل همه مسئله‌ها را در درون خود دارد و با مطرح شدن یک سری سوال خوب، خود آن فرد می‌تواند جواب مسئله‌ها را تحلیل کرده و در انتها راه حل مشکلات خود را به همین شیوه پیدا ‌کند.

در حین کوچینگ متعصب نباشید و یک طرفه قضاوت نکنید

یک مهارت بسیار اساسی که به عنوان پایه کوچینگ هم به حساب می‌آید، عدم تعصب است. داشتن این مهارت کار سختی نیست. یک کوچ باید انسان دیگری را قضاوت نکند تا بتوان گفت دارای مهارت کوچینگ است.

شنونده بودن کوچ

یکی دیگر از مهارت‌های اساسی کوچینگ این است که کوچ، گوش شنوا داشته باشد. بدیهی است که گوش شنوا داشتن نیازمند تمرکز بالا می‌باشد.

یک کوچ خوب هیچ موقع راهکار ارائه نمی دهد

یک کوچ باید بداند که نباید راه حل آماده یا یک سری توصیه‌ها به افراد ارائه دهد. در واقع یک کوچ خوب باید شرایطی را فراهم کند که خود مراجعه کننده یا کوچی مهارت‌هایی یاد بگیرد که پتانسیل‌های خود را درک کرده و از آن‌ها استفاده کند تا مشکلات خود را برآورده نماید.

مهارت همدلی در کوچینگ

این بدان معناست که یک کوچ خوب باید خودش را در شرایط دیگران قرار دهد و با همین شیوه بفهمد که فرد مقابل چه احساسی دارد و به چه نحوی فکر می‌کند. در واقع یک کوچ خوب دنیا را از دریچه چشم مراجعه کننده خود می‌بیند. اگر در این مورد سوال و ابهامی وجود داشت در مقاله ی همدلی در کوچینگ به چه معناست کامل این موضوع رو بیان کردیم.

توانایی برقراری ارتباط مؤثر

یک کوچ خوب باید به خوبی بتواند با مراجعه خود ارتباط برقرار کند.

توانایی تشخیص باورهای بازدارنده

یک کوچ خوب باید تشخیص دهد که مراجعه کننده، چه باورهایی دارد که از پیشرفت آن فرد در کسب و کار جلوگیری می‌کند و این باورها را به آن فرد اعلام کند تا در صدد برطرف کردن آن‌ها برآید.

 توانایی بازخورد دادن

یک کوچ خوب باید بتواند با سرعت و دقت بالا، بازخورد مناسبی به صحبت‌ها و رفتارهای مراجعه کننده خود نشان دهد.

در این قسمت با 6 مورد از مهارت های یک کوچ آشنا شدید، اما مهارتهای دیگری وجود دارد که نقش مهم و اساسی در فرایند کوچینگ دارد که در یکی مقالات بطور کامل به مهارت های کوچینگ که هر کوچی باید آنها را داشته باشد، اشاره شده است.

آیا کوچینگ در بازار ایران کاربرد دارد؟

با گذشت زمان، رفته رفته مفهوم کوچینگ در کسب و کار ها و سازمان های داخل کشور و حتی اشخاص و افراد معنا پیدا کردند و بسیاری از کسب و کارها به منظور افزایش فروش و گسترش کسب و کار خود نیاز به کوچ های موثر و حرفه ای دارند که پس از آن مفهوم کوچینگ کسب و کار در کشور جا افتاده و بسیار پرطرفدار و پرتقاضا بوده است. داشتن کوچ حرفه در این مسیر پر تلاطم و سخت موثر خواهد بود که میتوان آقای سعید حسینی فرد را به عنوان یکی از موفق ترین بیزینس کوچ های ایران دانست.

پس از گذراندن بهترین دوره کوچینگ چه تغییری در کسب و کار شما حاصل می‌شود؟

  1. پس از گذراندن بهترین دوره کوچینگ، یک مدیر بر روی کارکنان سازمان خود تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت و در نهایت، سازمانی که مدیریتش بر عهده این فرد است، پیشرفت خواهد کرد.
  2. اگر شما یک مشاور باشید و دوره‌های آموزش کوچینگ را بگذرانید، می‌توانید ارتباط بهتری با مراجعین خود برقرار کنید.
  3. همچنین می‌توانید در زمینه آموزش کوچینگ فعالیت کنید. البته بعد از کسب تجارب مختلف، شما می توانید مراجعه کننده  و هنرجو داشته باشید که از شما در زمینه این مهارت، کمک بگیرند.

در صورتی که در بیزینس و یا در زندگی شخصی شما، مسئله یا مشکلی پیش آمده باشد، چه تصمیمی اتخاذ می‌کنید؟ اولین کاری که هر فردی در این مواقع انجام می‌دهد، این است که فکر می‌کند و یک سری راه حل‌ها را پیدا می‌کند و بهترین راه حل را از بین همه راه حل‌ها انتخاب می‌نماید. انتخاب یک راه حل خوب برای برطرف کردن مشکل پیش آمده در زندگی شخصی و یا در بیزینس کار ساده‌ای برای یک فرد نیست. اولاً ممکن است شما اطلاعات کافی در آن زمینه نداشته باشید. ثانیاً شاید اعتماد به ‌نفس شما برای انتخاب یک روش و راه حل کافی نباشد و استرس زیادی داشته باشید. ثالثاً توان ذهنی شما برای اینکه با مسئله پیش آمده درگیر شوید و راه حل پیدا کنید ممکن است پایین باشد. به همین دلایل معمولاً به سراغ افراد متخصص می‌روید. در این مواقع معمولاً افراد  به چند گروه از متخصصین می‌توانند مراجعه کنند. مشاورین، منتورها، مدرسین و کوچ‌ها. در ادامه این بحث قصد داریم تفاوت این چهار گروه از افراد متخصص را با یکدیگر  بررسی کنیم.

کوچینگ مدیران

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *