کوچینگ کسب و کار چیست؟

کوچینگ چیست

به رابطه خلاقانه میان کوچ و اعضای تیم یک سازمان بیزینس کوچینگ می‌گویند. در جلسات بیزینس کوچینگ تمام تمرکز کوچ بر روی هماهنگ کردن اهداف و ارزش‌های فردی و سازمانی است که از این طریق بتواند به بهبود عملکرد افراد تیم کمک کند و به اهداف سازمان جامعه عمل بپوشاند. در این مقاله به بررسی مفهوم بیزینس کوچینگ می‌پردازیم. همچنین تفاوت یک کوچ با منتور و مشاور را به صورت کامل به شما شرح می‌دهیم.

کوچینگ به رابطه بین کوچ و کوچی یا همان مراجعه کننده گفته می‌شود. جلسات کوچینگ می‌تواند در زمینه‌های مختلفی مثل کسب و کار، زندگی، سلامتی، بهبود عملکرد فردی و غیره باشد. در کوچینگ مفاهیم اصلی کسب و کار، روانشناسی، فلسفه، ورزش و معنویت به بهترین شکل با هم ادغام شده است. کوچینگ یک جلسه مشاوره یا یک جلسه منتورینگ نیست.

در کوچینگ بین کوچ و کوچی که همان مراجعه کننده است یک همکاری و مشارکت صورت می‌گیرد. در طی این جلسه کوچی با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود، توانایی‌های شخصی خود را افزایش می‌دهد.

کسب و کار چیست؟3 min

کوچینگ کسب و کار چیست؟

بیزینس کوچ‌هایی که جلسات کوچینگ را برگزار می‌کنند اغلب افرادی هستند که که صاحب کسب و کار هستند. بیزینس کوچ‌ها اغلب خودشان کار آفرین هستند و با کمک از هوش، استعداد و تجربیاتی که در طی سالهای مختلف دارند به کسب و کارها کمک می‌کنند تا به موفقیت و اهداف تجاری خود برسند.

اغلب افراد جامعه بین کوچ، مشاور، منتور و درمانگر تفاوتی قائل نمی شوند و این باعث شده است که مرز مشخصی بین این نقش‌ها نباشد. کوچ هرگز یک منتور، مشاور، درمانگر نیست! افرادی که به عنوان کوچ فعالیت می‌کنند باید به مراجع خود کمک کنند تا مراجع پاسخ سوالات را از درون خودش پیدا کند و با تشویق کوچ جسارت لازم برای انجام اقدامات لازم را به دست آورد. در واقع به مراجع کمک می کند که مراجع تشخیص دهد چه چیزهایی برایش اولویت دارد؟ اهداف مهم خود را مشخص کند، یک طرح عملی برای اجرا داشته باشد، برای رسیدن به موفقیت خود مسئولیت پذیر باشد، نگاهش را در مقابل محدودیت هایی که وجود دارد به چالش بکشد.

بیزینس کوچ کیست

بیزینس کوچ همان کوچ کسب و کار است که اغلب بیزینس کوچ‌ها خودشان کارآفرینان با تجربه و صاحب کسب و کار هستند. بیزینس کوچ ها با بهره گیری از استعداد و تجربیاتی که دارند مسیر موفقیت برای یک کسب و کار را تعریف می‌کنند.

تفاوت کوچینگ با سایر راهنما ها

بیزینس کوچینگ و روانشناسی

کوچینگ روانشناسی نیست! کوچینگ یک جلسه درمانی نیست! در جلسات روانشناسی معمولاً تمرکز روانشناس بر روی حل مشکلات روانی و شخصیتی مراجعه کننده است. در جلسات روانشناسی تمرکز درمان گر به گذشته فرد است اما در جلسات کوچینگ تمرکز بر روی ایجاد یک فرایند ارتقای کیفیت و تحول است.

تفاوت اصلی بیزینس کوچینگ و روانشناسی در این است که در جلسات روانشناسی درمانگر بیشتر بر اتفاقات گذشته فرد تمرکز دارد در حالی که در جلسات بیزینس کوچینگ کوچ به دنبال این است که مراجعه کننده هر چه سریعتر به اهداف خود دست پیدا کند. افرادی که در جلسات بیزینس کوچینگ حاضر می‌شوند از نظر روانی، شخصیتی و عاطفی کاملاً سالم هستند و فقط قصد دارند به سطوح بالاتری برسند و اهداف خود را محقق کنند. در حالی که افرادی که وارد جلسات روانشناسی می‌شوند یک مشکل شخصیتی و یا روانی و یا یک خلاء عاطفی دارند. کوچینگ هرگز به گذشته افراد توجهی نمی‌کند و تنها تمرکز آن روی ساختن آینده‌ای مطلوب است.

بیزینس کوچینگ و مشاوره

اگرچه بیزینس کوچینگ و مشاور تا حدودی شبیه به هم هستند اما تفاوت‌های مهمی بین این دو عنوان وجود دارد. مشاورها افرادی هستند که در یک حوزه خاص تخصص بالایی دارند و در جلسات مشاوره به ارائه راه حل می‌پردازند. مشاور ها هرگز در حوزه‌ای که خارج از تخصص آن‌هاست مشاوره نمی دهند. این در صورتی است که کوچ ها از یک رویکرد کلی استفاده می کنند. به عبارتی هیچ الزامی نیست که کوچ یک کارشناس و متخصص در حوزه تخصصی مراجعه کننده باشد. کوچ به همراه کلاینت به کمک دانش و تخصص خود کلاینت به او کمک می‌کند.

بیزینس کوچینگ و منتورینگ

منتورها افرادی هستند که تجربه ، دانش و تخصص بالا در زمینه ای خاص دارند. منتور همچنین می‌تواند به عنوان یک مشاور کلاینت را راهنمایی کند. منتور یک فرد متخصص در زمینه ی کسب و کار کلاینت است. به عبارتی منتور یک فردی است که تجربه بالا در یک زمینه تخصصی دارد و می‌تواند به صورت تجربی به شخص دیگر که تجربه ی کمتری در این زمینه دارد کمک کند.

به عنوان مثال یک فرد مسیر ساخت هواپیما را به صورت کامل طی کرده است و حالا فرد دیگری می خواهد دقیقاً همان مسیر را طی کند این فرد می‌تواند فرد کم تجربه را به صورت کامل راهنمایی کند و مسیر مشخص و دقیق پیش روی او بگذارد. به عبارتی منتورینگ یک مسیر رفته شده و پاکوب شده است که یک نفر دیگر قصد طی کردن آن را دارد.

لزوم استفاده بیزینس کوچینگ در کسب و کار

کسب و کار چیست؟2 min

وقتی صحبت از افزایش بازدهی در یک کسب و کار می‌شود منظور این است که با صرف هزینه کمتر چه هزینه زمانی و چه هزینه مالی کسب و کار به سود بیشتری برسد. زمانی که صاحبین کسب و کار در شرایط مختلف به فکر افزایش بازدهی در کسب و کار خود هستند و یا اینکه به دنبال رسیدن به سود بیشتر هستند برای تحلیل کسب و کار خود به یک بیزینس کوچ نیاز دارند.

بیزینس کوچ برای بالا بردن بازدهی کسب و کار چه نقشی ایفا می‌کند

1. بالا رفتن اعتماد بنفس: همانطور که می‌دانید یکی از اصول اساسی در پیشرفت فردی و پیشرفت کسب و کار اعتماد به نفس بالا است. زمانی که شما به خودتان و کسب و کارتان اعتماد داشته باشید قطعاً مشتریان شما هم به شما اعتماد می کنند. یک بیزینس کوچ حرفه ای به شما اعتماد به نفس لازم را می‌دهد، به خصوص در زمان هایی که کسب و کار شما با چالش روبرو شده است و به دنبال حل مسئله هستید در این شرایط یک بیزینس کوچ حرفه ای با آگاهی به شما کمک می‌کند تا در شرایط بحرانی بتوانید بهترین خودتان باشید و به حل مسائل بپردازید. اعتماد به نفس از مهمترین عواملی است که در کسب و کار و زندگی به آن نیاز ضروری دارید.

2. ارتباط گرفتن با شخصیت های مختلف: صاحب کسب و کار با تیپ‌های مختلف شخصیتی سروکار دارد. بیزینس کوچ تمرینات اثربخشی پیرامون مهارت‌های شخصیتی و سبک رهبری دارد که به صاحب کسب و کار کمک می‌کند تا بتوانید ابتدا خودتان را بهتر بشناسید و در کنار آن بتوانید تیپ‌های مختلف شخصیتی را رهبری کنید. یکی از مشکل های اساسی مدیران این است که تنها با یک یا دو مورد از تیپ های شخصیتی می‌توانند رابطه اثربخشی برقرار کنند. شما به کمک بیزینس کوچ میتوانید تیپ‌های مختلف شخصیتی را بشناسید و متناسب با تیپ هر فرد او را رهبری کنید. شناخت تیپ‌های شخصیتی هم در هدایت پرسنل سازمان خودتان و هم در ارتباط با مشتریان تان و هم در زندگی شخصی به شما کمک می کند.

بیزینس کوچ نقاط کور شما را می بیند: معمولاً همه افراد وقتی به چیزی خیلی نزدیک هستند یا درگیر کاری هستند نقاط کور و آن را نمی‌توانند تشخیص بدهند و آن را برطرف کنند. بیزینس کوچ‌ها می‌توانند از بیرون بیزینس شما را به صورت کامل بررسی کنند و این باعث می شود که شما با نقاط کور کسب و کار خود آشنا شوید و به کمک بیزینس کوچ به سرعت راه حلی برای حل مسائل پیدا کنید.

دیدن افق‌های تازه‌ای از بیزینس: یک بیزینس کوچ حرفه ای می‌تواند به شما کمک کند تا افق‌های تازه‌ای از بیزینس که از چشم شما پنهان مانده است را کشف کنید. بیزینس کوچ به شما کمک می‌کند که کاملاً خلاقانه و متفاوت چالش‌ها و دشواری‌های کسب و کار را پشت سر بگذارید.

پرسش سوالات درست: یکی از مهارت‌های اصلی بیزینس کوچ‌ها پرسش سوالات درست از شماست. پرسیدن این سوال‌ها از سمت بیزینس کوچ به شما کمک می‌کند که بتوانید از زاویه‌ای نقادانه کسب و کار خود را مورد بررسی قرار دهید. بیزینس کوچ می‌تواند با سوالاتی متنوع و در سطوح مختلف ذهن شما را به چالش بکشد. بررسی همین چالش هایی که در ذهن شما به وجود آمده است می تواند پله پله کسب و کار شما را رشد دهد.

ارتقاء کارمندان: شما به کمک بیزینس کوچ‌ها می‌توانید این اطمینان را به کارمندان خود بدهید که جدا از درآمدهای ماهانه می توانند در پوزیشن کاری خود پیشرفت کنند. علاوه بر این بیزینس کوچ‌ها می‌توانند به کارمندان یک سازمان کمک کنند تا مهارت های فردی آن‌ها ارتقا پیدا کند. اگر شما هم به دنبال ارتقاء کارمندان خود هستید کمک گرفتن از بیزینس کوچ‌ها را فراموش نکنید.

سیستم سازی در کسب و کار خود: اکثر مدیران ساعت بسیاری را در روز صرف امور بیزینسی خود می‌کنند. اما چقدر از این زمان بازدهی مفید برای کسب و کار شما دارد؟ برای پاسخ به این سوال شما باید نتایج خود را بررسی کنید و متوجه شوید که واقعاً چه مقدار کار برای شما لازم و ضروری است. در این شرایط بیزینس کوچ به شما کمک می‌کند که بتوانید برای کسب و کار خود سیستم سازی کنید و کنترل زمان خود را در اختیار داشته باشید.

پرهیز از نتایج تکراری: اگر شما همیشه به انجام کارهای تکراری بپردازید یقیناً نتایج تکراری خواهید گرفت و نمی توانید منتظر معجزه و ترقی در کسب و کار خود باشید. بیزینس کوچ ها می‌توانند شما را به چالش بکشند و شما را وادار به انجام اقداماتی کنند که به کمک این اقدامات بتوانید سود کسب و کار خود را افزایش دهید. البته این نکته را در نظر داشته باشید که شما به عنوان یک مدیر باید ذهنی باز داشته باشید تا بتوانید نتایج شگفت انگیز برای کسب و کار خود رقم بزنید. کوچینگ کسب و کار به صورت مستقیم و کاملاً قابل توجه درآمد و سود کسب و کار شما را افزایش می‌دهد.

انواع بیزینس کوچینگ

کوچینگ دستوری

کوچینگ دستوری که به آن کوچینگ مستقیم هم می‌گویند اولین نوع بیزینس کوچینگ است. در این نوع کوچینگ بیزینس کوچ به صورت دستوری مسئله را برای فرد مقابل حل می‌کند. بیزینس کوچ در کوچینگ دستوری یک متخصص در حوزه خود است است و می‌تواند تمام آنچه که مراجع به آن نیاز دارد را آموزش دهد. یکی از مهمترین محدودیت‌های کوچینگ دستوری این است که اثر بخشی آن به شدت پایین است؛ زیرا در این نوع از کوچینگ نیازهای مراجع که شامل یادگیری مفاهیم اساسی برای تولید، دانش، مهارت، هنجار و عقاید در اقدام به سازمان است به صورت روزانه تغییر می‌کند.

کوچینگ غیر دستوری

کوچینگ غیر دستوری که به آن کوچینگ غیرمستقیم هم می‌گویند نوع دوم کوچینگ است. این نوع از کوچینگ مخصوص کسب و کارهایی است که قصد دارند مهارت‌های کوچینگ را با فرهنگ سازمانی خود ادغام کنند. رویکرد این نوع از کوچینگ این گونه است که می‌گوید تنها در صورتی مراجعه می‌تواند از کوچینگ سود ببرد که خودش مهارت‌ها، دانش‌ها و هنجارهای موجود را کشف کند. در این نوع از کوچینگ کوچ به گونه‌ای تلاش می‌کند که بتواند فرد مقابل خودش مسئله را حل کند و از سوالات و روش‌های ارتباطی غیر مستقیم برای یادگیری و رشد فرد مقابل استفاده می‌کند.

کوچ کیست؟

کوچ فردی است که در فرایند کوچینگ در کنار کلاینت قرار دارد، نه یک گام جلوتر و نه یک گام عقب تر از مراجع، تلاش می‌کند که افکار، رویکردها و اندیشه‌های کلاینت را به خود او بازتاب دهد. مانند یک آینه کنار کلاینت است. کوچ مسئولیت شفاف‌سازی و هم‌راستایی با مراجع را دارد. مسئول تشویق کلاینت به کشف خود است، مسئولیت استخراج راه حل‌ها و استراتژی‌هایی است که خود مشتری به آن‌ها دست پیدا می‌کند.

کوچ هرگز مشاور نیست، معلم نیست، فضایی را ایجاد می‌کند که راه حل‌ها از درون مراجعه استخراج شود و استراتژی‌ها را خود مراجعه به دست بیاورد. یک کوچ مسئول ایجاد و حفاظت از مسئولیت پذیر بودن و پاسخگویی کلاینت است.

کوچ به شما یاری می دهد تا از آن جایی که هستید به آن جایی که می‌خواهید برسید و به اهداف خود دست پیدا کنید. کوچ فرایند همراهی مداوم و حمایت از مراجع برای ثابت قدم ماندن در مسیری است که به همت خودش ایجاد شده است به بیان دیگر کوچینگ هنر آسان سازی اجرای فعالیت‌ها، فرایند یادگیری و پیشرفت کلاینت است. ‏

مایندست کوچ

‏mindset به معنی طرز تفکر یک کوچ است. طرز تفکر کوچ در جلسه کوچینگ می‌گوید من با تمام وجودم، با تمام اعتقاداتم معتقدم و ایمان دارم که مراجع من چه توانمندی‌هایی دارد. به عبارتی از نظر یک کوچ همه افراد خلاق و نوآور توانمند و بی کم و کاست هستند. کوچ‌ها در جلسات کوچینگ هیچگاه دانش و آگاهی خود را دخیل نمی‌کنند و با آگاهی و دانش خود کلاینت شروع به کار می کنند. مایندست کوچ این است که آدم ها منحصر به فرد هستند و هرگز شبیه به هم نیستند.

فرایند جلسات بیزینس کوچینگ

به کمک جلسات بیزینس کوچینگ می‌توانید وضعیت حال حاضر خود را به صورت دقیق و واضح مشخص کنید. همچنین آینده مطلوب خود را ترسیم کنید و اقدامات لازم برای رسیدن به وضعیت مطلوب را مشخص کنید. کوچینگ کسب و کار طی 4 مرحله انجام می‌شود:

  1. در ابتدای جلسات بیزینس کوچینگ باید هدف خود را کاملا واضح، مشخص و اندازه گیری شده مشخص کنید.
  2. مشخص کردن نقاط قوت و ضعف کسب و کارتان برای رسیدن به چشم‌انداز واضح از نیازهای سازمان.
  3. طراحی یک برنامه دقیق و مناسب برای طی کردن مسیر رسیدن به اهداف.
  4. بازبینی مسیر و بررسی میزان پیشرفت.

اقدامات یک بیزینس کوچ

در این قسمت تصمیم داریم به بررسی ویژگی‌های یک بیزینس کوچ بپردازیم. اما قبل از آن باید به صورت دقیق بایدها و نبایدهای یک بیزینس کوچ را به صورت کامل بررسی کنیم.

برخی از باید های یک بیزینس کوچ عبارتند از:

پیدا کردن مشکلات مدیر کسب و کار: یک مربی کسب و کار باید به صاحبین کسب و کار کمک کند تا چالش‌ها و موانع موجود در کسب و کار را شناسایی کنند و کسب و کارشان را ارتقا دهند.

اصلاح عادت های مدیر کسب و کار: بیزینس کوچ‌ها وظیفه دارند که به مدیران کسب و کار کمک کنند تا آن‌ها به رهبران توانمند تری تبدیل شوند. مدیران کسب و کار باید عادات نادرست و مشکلات درونی خود را حل کنند تا بتوانند کسب و کار خود را توسعه دهند.

پرسیدن سوالات مناسب: یکی دیگر از وظایف بیزینس کوچ‌ها پرسیدن سوالات درست و مناسب است. بیزینس کوچ‌ها با پرسیدن سوالات مناسب می‌توانند رهبران را به مسئولیت‌هایی که دارند آگاه کنند.

دادن انگیزه به صاحب کسب و کار: بیزینس کوچ باید بتواند به مدیران کمک کنند تا بتوانند با انگیزه و اشتیاق بیشتری کارهای خود را پیش ببرند. بیزینس کوچ‌ها باید به مدیران یادآور شوند که موفقیت کسب و کارشان فقط به خود آن‌ها بستگی دارد.

نتیجه گیری

اگر شما هم به دنبال کسب سود بیشتر و موفقیت در کسب و کار خود هستید بیزینس کوچینگ یک راهنمای اصولی برای شما است. شما به کمک بیزینس کوچینگ می‌توانید از نقطه‌ایی که در آن قرار دارید به نقطه‌ایی که می‌خواهید برسید. در این مقاله به صورت کامل به بررسی بیزینس کوچینگ، وظایف بیزینس کوچ، مایندست کوچ، انواع بیزینس کوچینگ، تفاوت کوچینگ با دیگر راهنما‌ها، پرداختیم. استفاده از بیزینس کوچینگ برای تمامی مدیران ارشد، مدیران عامل، صاحبین کسب کار، کارآفرینان و تمامی افرادی که قصد دارند کسب و کار خود را توسعه دهند ضروری است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *